Tento recept našla jedna šikovná kuchařka ve francouzském časopisu ze 70. let. Upoutal její pozornost hlavně svým lákavým barevným vzhledem, no a pak samozřejmě i chutí. Když koláč zkusila upéct, oblíbila si jej celá její rodina a stal se pro ně skutečným kulinářským pokladem. Je to vlastně takový litý koláč se strouhaným těstem, ale co mi přišlo neobvyklé, je použití čistě černého rybízu – takových receptů tolik nemám. Takže jsem ho musela vyzkoušet a je opravdu výborný – já jsem měla rybíz poměrně více zralý a míchá se s cukrem, takže se nemusíte bát, že by byla buchta kyselá.
Proto si nenechte ujít příležitost, přidat si recept také do svojí sbírky receptů, a když jej zkusíte upéct, zjistíte, proč si získal srdce celé rodiny a proč jej děti žádají upéct znovu a znovu. Pojďte si ho tedy vyzkoušet a naučit se udělat tento moučník zvlášť v sezóně rybízu, který je pro něj nezbytný.
Recept na litou buchtu s černým rybízem
Ingredience potřebné na přípravu francouzské buchty ze 70. let
- 180 g másla
- 150 g cukru
- vanilka dle chuti
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 450 g mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- voda
- 300 g rybízu
- 50 g cukru
- 1000 g smetanový sýr
- 150 g cukru
- 4 vejce
- 100 g másla
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- zapékací miska velikost 20×30 cm
Postup přípravy litého koláče s černým rybízem
1. V šlehači vyšleháme změklé máslo, cukr, vanilku a přidáme 2 vajíčka. Vyšleháme do pěny.
2. Přidáme prášek do pečiva a 2 lžíce kakaa. Řádně promícháme.
3. Poté v několika fázích přidáme 450 g pšeničné mouky a opět řádně promícháme.
4. Na válu vypracujeme celistvé těsto, které rozdělíme na 3 stejné díly. Každý díl zabalíme do folie a všechny dáme na 3o minut do mrazáku.
5. Do misky si dáme 2 lžíce kukuřičného škrobu, přidáme cca 1/2 dcl vody a dobře promícháme. Necháme stranou.

Nadýchaná bublanina se zakysanou smetanou a černým rybízem
6. Do kastrolu nasypeme rybíz a 50 g cukru, za stálého míchání vaříme, aby rybíz pustil šťávu, pak přidáme škrob rozmíchaný ve vodě a uvaříme ovocný pudink s kousky rybízu. Necháme vychladit.
7. Do misky si dáme smetanový sýr, 150 g cukru, po jednom přidáváme 4 vejce a stále mícháme. Poté přidáme 100 g změklého másla a řádně promícháme, aby se máslo rozpustilo.

Litý kynutý švestkový koláč na plechu
8. Přidáme 2 lžíce kukuřičného škrobu a opět rozmícháme.
9. Do zapékací mísy s pečicím papírem nastrouháme jeden z kousků těsta na hrubém struhadle. Těsto rozprostřeme po celé formě.
10. Na těsto vylijeme polovinu směsi ze smetanového sýru, na tu rozprostřeme nerovnoměrně polovinu vychladlého rybízového pudinku a na pudink nastrouháme druhý kousek těsta z mrazáku.

Litý koláč s třešňovou náplní a drobenkou: Koláč připravený bez mixéru
11. Na těsto vylijeme druhou část sýrové směsi a druhou polovinu rybízu. Nakonec nastrouháme poslední kousek těsta.
12. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 55 minut.
Servírování
Vychladlý koláč krájíme na kostky a podáváme. Je neskutečně dobrý.

Jednoduchý rozlitý koláč s marmeládou – snadná a rychlá příprava
