Tento recept našla jedna šikovná kuchařka ve francouzském časopisu ze 70. let. Upoutal její pozornost hlavně svým lákavým barevným vzhledem, no a pak samozřejmě i chutí. Když koláč zkusila upéct, oblíbila si jej celá její rodina a stal se pro ně skutečným kulinářským pokladem. Je to vlastně takový litý koláč se strouhaným těstem, ale co mi přišlo neobvyklé, je použití čistě černého rybízu – takových receptů tolik nemám. Takže jsem ho musela vyzkoušet a je opravdu výborný – já jsem měla rybíz poměrně více zralý a míchá se s cukrem, takže se nemusíte bát, že by byla buchta kyselá.

Proto si nenechte ujít příležitost, přidat si recept také do svojí sbírky receptů, a když jej zkusíte upéct, zjistíte, proč si získal srdce celé rodiny a proč jej děti žádají upéct znovu a znovu. Pojďte si ho tedy vyzkoušet a naučit se udělat tento moučník zvlášť v sezóně rybízu, který je pro něj nezbytný.

Recept na litou buchtu s černým rybízem

Ingredience potřebné na přípravu francouzské buchty ze 70. let

  • 180 g másla
  • 150 g cukru
  • vanilka dle chuti
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 450 g mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • voda
  • 300 g rybízu
  • 50 g cukru
  • 1000 g smetanový sýr
  • 150 g cukru
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • zapékací miska velikost 20×30 cm

Postup přípravy litého koláče s černým rybízem

1. V šlehači vyšleháme změklé máslo, cukr, vanilku a přidáme 2 vajíčka. Vyšleháme do pěny.

2. Přidáme prášek do pečiva a 2 lžíce kakaa. Řádně promícháme.

3. Poté v několika fázích přidáme 450 g pšeničné mouky a opět řádně promícháme.

4. Na válu vypracujeme celistvé těsto, které rozdělíme na 3 stejné díly. Každý díl zabalíme do folie a všechny dáme na 3o minut do mrazáku.

Hotové těsto rozdělíme na 3 díly a zabalené odložíme do mrazáku.
Foto: przepisysaatwe, Hotové těsto rozdělíme na 3 díly a zabalené odložíme do mrazáku.

5. Do misky si dáme 2 lžíce kukuřičného škrobu, přidáme cca 1/2 dcl vody a dobře promícháme. Necháme stranou.

Recept na nadýchanou bublaninu z černého rybízu a drobenky

Nadýchaná bublanina se zakysanou smetanou a černým rybízem

6. Do kastrolu nasypeme rybíz a 50 g cukru, za stálého míchání vaříme, aby rybíz pustil šťávu, pak přidáme škrob rozmíchaný ve vodě a uvaříme ovocný pudink s kousky rybízu. Necháme vychladit.

Rybíz uvaříme s cukrem a škrobem na pudink.
Foto: przepisysaatwe, Rybíz uvaříme s cukrem a škrobem na pudink.

7. Do misky si dáme smetanový sýr, 150 g cukru, po jednom přidáváme 4 vejce a stále mícháme. Poté přidáme 100 g změklého másla a řádně promícháme, aby se máslo rozpustilo.

Obrázek receptu na kynutý švestkový koláč.

Litý kynutý švestkový koláč na plechu

8. Přidáme 2 lžíce kukuřičného škrobu a opět rozmícháme.

Smetanový sýr vyšleháme s ostatními ingrediencemi na krém.
Foto: przepisysaatwe, Smetanový sýr vyšleháme s ostatními ingrediencemi na krém.

9. Do zapékací mísy s pečicím papírem nastrouháme jeden z kousků těsta na hrubém struhadle. Těsto rozprostřeme po celé formě.

Na dno pekáče nastrouháme 1 těsto.
Foto: przepisysaatwe, Na dno pekáče nastrouháme 1 těsto.

10. Na těsto vylijeme polovinu směsi ze smetanového sýru, na tu rozprostřeme nerovnoměrně polovinu vychladlého rybízového pudinku a na pudink nastrouháme druhý kousek těsta z mrazáku.

Obrázek receptu na třešňový koláč s drobenkou.

Litý koláč s třešňovou náplní a drobenkou: Koláč připravený bez mixéru

11. Na těsto vylijeme druhou část sýrové směsi a druhou polovinu rybízu. Nakonec nastrouháme poslední kousek těsta.

Střídáme vrstvy těsta, krému a pudinku, zakončíme těstem.
Foto: przepisysaatwe, Střídáme vrstvy těsta, krému a pudinku, zakončíme těstem.

12. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 55 minut.

Servírování

Vychladlý koláč krájíme na kostky a podáváme. Je neskutečně dobrý.

Jednoduchý rozlitý koláč s marmeládou – snadná a rychlá příprava

Obrázek receptu na rychlý ovocný koláč se žmolenkou.

Rychlý litý meruňkovo-jahodový koláč se žmolenkou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest