Dezert, který okouzlí na pohled a potěší chuťové pohárky při prvním zakousnutí. Takové jsou šátečky z listového těsta s pudinkem, zdobené ovocem. Jsou voňavé, barevné a jejich příprava je přitom překvapivě snadná. Když chcete upéct něco výjimečného a přitom rychlého, tyto šátečky jsou jasnou volbou, protože přitahují pohled, lákají svou vůní a jejich chuť je přesně taková, jakou od domácího pečiva očekáváme – sladká, krémová, ovocná a lehká.
Pečení z listového těsta je pro mě radost – je to jednoduché a rychlé a dají se vykouzlit zajímavé chuťovky. Ať už použijete hustý pudink nebo třeba tvaroh s vanilkou, bude to dobrota. Jejich výhodou je i to, že je lze péct celoročně, v létě s čerstvým ovocem a v zimě klidně lze použít to mražené či kompotované. Dezert kombinuje hned tři tradiční prvky evropského cukrářství a tím je listové těsto, krém a ovoce. Spojením těchto prvků vzniká moderní, ale domácí a srozumitelný dezert, který naše hospodyňky velice rády připravují na různé příležitosti.
Recept na šátečky z listového těsta s pudinkem a ovocem
Ingredience potřebné k přípravě nápaditých a lákavých šátečků s krémem a ovocem
- 1 rozválené listové těsto
- 1 balík vanilkového pudinku v prášku
- 500 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- ovoce podle sezóny (čerstvé nebo komorované či mražené)
Postup přípravy šátečků
1. Nejprve si uvaříme pudink dle návodu na obalu, může být radši hustější s méně mlékem. Tento necháme vychladnout.
2. Listové těsto rozkrájíme na čtverce 10×10 cm a do jejich středu dáme lžičku vychlazeného pudinku a rohy zahneme do středu.
3. Uprostřed ozdobíme kouskem ovoce.
4. Šátečky potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 minut dozlatova. Hotové vychladíme a poprášíme moučkovým cukrem.
Tipy a varianty
Do pudinku můžete přidat kapku mandlového nebo rumového aroma.
Chuťově výraznější varianta je čokoládový pudink s banánem.
Pro lesklý efekt lze šátečky potřít po upečení ovocným želé nebo rozpuštěnou marmeládou.

Žloutkové šátečky z listového těsta vypadají skvostně a ještě lépe chutnají
