5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Někdy so prostě vyplatí zůstat u klasiky a držet se zažitých zkušeností. Recept na tyto buchty by měla znát každá česká hospodyně s vědomím, že s kynutými buchtami se nedá nic zkazit.

Asi každý z nás si zavzpomíná na dětství a vybaví si rodiče nebo prarodiče pečící kynuté buchty s marmeládou, tvarohem nebo mákem. U tohoto receptu si svoji oblíbenou náplň vyberte sami, každému chutná něco jiného a samozřejmě si můžete buchty na plechu rozdělit dle různorodých náplní a namixovat je.

Zdroj obrázku: depositphotos, Recept na tradiční české buchty s náplní.

Recept na tradiční české kynuté buchty

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 30 minut
Kynutí těsta 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 45 minut
Pečeme kynuté buchty s náplní dle svého výběru, doba pečení 30 minut. Schválně tentokrát nepopisujeme přípravu náplně – to až příště 🙂 My jsme buchty plnili hruškovými a švestkovými povidly a směsí tvarohu, vanilky a skořice.

Potřebné vybavení

  • 1 Plech na pečení
  • 1 Mísa

Suroviny

Na kvásek potřebujeme

  • 100 ml Mléka
  • 1 lžíce Cukru
  • 1/2 ks Droždí
  • Mouku

Ingredience na těsto

  • 500 g Mouky
  • 100 g Másla
  • 100 g Cukru
  • 200 ml Mléka
  • 1 ks Vejce
  • 1 balení Vanilkového cukru
  • Sůl
  • Citrónová kůra (dle chuti)

Náplň

  • Tvaroh se skořicí a cukrem
  • Marmeláda
  • Nutella
  • Nebo cokoliv jiného, co nám chutná

Postup 

  • Připravíme si kvásek. Do malého množství mléka přidáme droždí, cukr a mouku.
  • Necháme vzejít.
  • Ohřejeme si mléko na těsto a trochu rozpustíme máslo, které přidáme do mléka.
  • Do mléka vmícháme vejce.
  • Přidáme mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr a kvásek. Případně citrónovou kůru.
  • Vypracujeme těsto, zakryjeme utěrkou a necháme kynout na cca dvojnásobný objem.
  • Po vykynutí ho ještě prohněteme a rozdělíme na 15 stejných kuliček.
  • Z každé kuličky uděláme menší placku a naplníme svojí oblíbenou náplní.
  • Vršek těsta zakroutíme aby náplň nevytekla a otočíme buchtu zakroucenou částí dolů.
  • Hotové buchty necháme ještě chvíli na teplém místě dokynout.
  • Vykynuté buchty vložíme na vymazaném plechu do studené trouby a zapneme ji na 160 °C, kde je pečeme asi 30 minut do zlaté barvy.
  • Během pečení můžeme potřít vajíčkem pro lepší barvu a chuť.
  • Po upečení vyndáme z trouby a necháme zchladnout.
  • Nakonec posypeme moučkovým cukrem.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: 90 Kč
Chod: Dezert, Pečení, Sladké, Svačina
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: buchty, České buchty, Kvásek, Kynuté buchty, Kynuté těsto


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest