Někdy so prostě vyplatí zůstat u klasiky a držet se zažitých zkušeností. Recept na tyto buchty by měla znát každá česká hospodyně s vědomím, že s kynutými buchtami se nedá nic zkazit.
Asi každý z nás si zavzpomíná na dětství a vybaví si rodiče nebo prarodiče pečící kynuté buchty s marmeládou, tvarohem nebo mákem. U tohoto receptu si svoji oblíbenou náplň vyberte sami, každému chutná něco jiného a samozřejmě si můžete buchty na plechu rozdělit dle různorodých náplní a namixovat je.
Recept na tradiční české kynuté buchty
Potřebné vybavení
- 1 Plech na pečení
- 1 Mísa
Suroviny
Na kvásek potřebujeme
- 100 ml Mléka
- 1 lžíce Cukru
- 1/2 ks Droždí
- Mouku
Ingredience na těsto
- 500 g Mouky
- 100 g Másla
- 100 g Cukru
- 200 ml Mléka
- 1 ks Vejce
- 1 balení Vanilkového cukru
- Sůl
- Citrónová kůra (dle chuti)
Náplň
- Tvaroh se skořicí a cukrem
- Marmeláda
- Nutella
- Nebo cokoliv jiného, co nám chutná
Postup
- Připravíme si kvásek. Do malého množství mléka přidáme droždí, cukr a mouku.
- Necháme vzejít.
- Ohřejeme si mléko na těsto a trochu rozpustíme máslo, které přidáme do mléka.
- Do mléka vmícháme vejce.
- Přidáme mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr a kvásek. Případně citrónovou kůru.
- Vypracujeme těsto, zakryjeme utěrkou a necháme kynout na cca dvojnásobný objem.
- Po vykynutí ho ještě prohněteme a rozdělíme na 15 stejných kuliček.
- Z každé kuličky uděláme menší placku a naplníme svojí oblíbenou náplní.
- Vršek těsta zakroutíme aby náplň nevytekla a otočíme buchtu zakroucenou částí dolů.
- Hotové buchty necháme ještě chvíli na teplém místě dokynout.
- Vykynuté buchty vložíme na vymazaném plechu do studené trouby a zapneme ji na 160 °C, kde je pečeme asi 30 minut do zlaté barvy.
- Během pečení můžeme potřít vajíčkem pro lepší barvu a chuť.
- Po upečení vyndáme z trouby a necháme zchladnout.
- Nakonec posypeme moučkovým cukrem.