Žloutková očka jsou klasickým českým nepečeným vánočním cukrovím a potěší při každé příležitosti. Jsou jednoduchá na přípravu a zároveň velice příjemné chuti, kterou vytváří jemné těsto, plněné čokoládou a s nádechem kokosu. Hodí se jak na sváteční stůl, tak jako malé pohoštění ke kávě či čaji. Toto cukroví je vhodné i na vánoční stůl, jelikož má bez máslové náplně výbornou trvanlivost a milují jej díky vzhledu i všechny děti.

Při přípravě Žloutkových oček smíchejte máslo s moučkovým cukrem a uvařenými žloutky, přidejte rum a kokos. Vytvarujte malé kuličky a namočte je do rozpuštěné čokolády, poté obalte v kokosu. Výsledkem jsou krásně ozdobené, lahodné kousky, které zaručeně zpříjemní každou chvíli.

Recept na Žloutková očka krok za krokem

Ingredience na přípravu

  • 80 g másla,
  • 240 g moučkového cukru,
  • 4 uvařené žloutky,
  • 1 PL rumu
  • 8 PL kokosu
  • na dokončení: rozpuštěná čokoláda, trochu kokosu

Postup přípravy

1. V misce smícháme máslo, cukr, rozdrobené vaječné žloutky a rum. Vařečkou zpracujeme hladké těsto.

Těsto necháme odležet v lednici.
Těsto necháme odležet v lednici.

2. Vmícháme kokos a zabalené těsto ve folii necháme cca hodinu v lednici, poté ručně tvarujeme malé kuličky.

Tvarujeme malé kuličky.
Tvarujeme malé kuličky.

3. Do každé kuličky uděláme důlek (například koncem dřevěné vařečky), strany kuliček obalíme v kokosu a kuličky dáme ztuhnout do chladu.

V kuličkách uděláme důlek.
V kuličkách uděláme důlek.
Strany kuliček obalíme v kokosu.
Strany kuliček obalíme v kokosu.

4. Po ztuhnutí si rozpustíme čokoládu a do každého důlku kápneme trochu čokolády.

Očka plníme čokoládou.
Očka plníme čokoládou.

Dávkování a tip

Dle našeho receptu by mělo vydat cca 40 ks kuliček. Kuličky můžeme plnit pro změnu i libovolným džemem.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest