Žloutková očka jsou klasickým českým nepečeným vánočním cukrovím a potěší při každé příležitosti. Jsou jednoduchá na přípravu a zároveň velice příjemné chuti, kterou vytváří jemné těsto, plněné čokoládou a s nádechem kokosu. Hodí se jak na sváteční stůl, tak jako malé pohoštění ke kávě či čaji. Toto cukroví je vhodné i na vánoční stůl, jelikož má bez máslové náplně výbornou trvanlivost a milují jej díky vzhledu i všechny děti.
Při přípravě Žloutkových oček smíchejte máslo s moučkovým cukrem a uvařenými žloutky, přidejte rum a kokos. Vytvarujte malé kuličky a namočte je do rozpuštěné čokolády, poté obalte v kokosu. Výsledkem jsou krásně ozdobené, lahodné kousky, které zaručeně zpříjemní každou chvíli.
Recept na Žloutková očka krok za krokem
Ingredience na přípravu
- 80 g másla,
- 240 g moučkového cukru,
- 4 uvařené žloutky,
- 1 PL rumu
- 8 PL kokosu
- na dokončení: rozpuštěná čokoláda, trochu kokosu
Postup přípravy
1. V misce smícháme máslo, cukr, rozdrobené vaječné žloutky a rum. Vařečkou zpracujeme hladké těsto.
2. Vmícháme kokos a zabalené těsto ve folii necháme cca hodinu v lednici, poté ručně tvarujeme malé kuličky.
3. Do každé kuličky uděláme důlek (například koncem dřevěné vařečky), strany kuliček obalíme v kokosu a kuličky dáme ztuhnout do chladu.
4. Po ztuhnutí si rozpustíme čokoládu a do každého důlku kápneme trochu čokolády.
Dávkování a tip
Dle našeho receptu by mělo vydat cca 40 ks kuliček. Kuličky můžeme plnit pro změnu i libovolným džemem.