V obchodech existuje spousta nugátových tyčinek jako je Snickers, Milky Way, Mars, Toblerone, ale co si tak vyrobit nugát doma a připravit z něj svoje cukroví? Nugát může být měkký, tvrdý, čokoládový nebo karamelový. Má dlouhou tradici, sahající až do starověku. Některé zdroje uvádějí, že jeho původ sahá do Blízkého východu nebo Středomoří. Například italský Torrone má kořeny v době Římské říše, španělský turrón je spojován s arabským vlivem na Pyrenejském poloostrově, francouzský nugát de Montélimar vznikl v 17. století a obsahuje mandlovou pastu a med. My si dnes připravíme z nugátu, u nás dostupného, svoje domácí tyčinky, které podáváme v rámci vánočního cukroví.

Recept na nugátové tyčinky jako vánoční cukroví s lískovými oříšky

Ingredience na přípravu

Těsto

  • 170 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 90 g másla

Náplň

  • 225 g nugátu
  • 30 g másla
  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g lískových oříšků
  • bílá čokoláda

Postup

1. Z ingrediencí pro těsto vypracujeme hladké jednolité těsto a zabalené do folie dáme na 30 minut do lednice, nejlépe do druhého dne.

2. Na pomoučeném válu těsto vyválíme na obdélník a radílkem děláme obdélníčky, které ukládáme na plech s pečícím papírem, pečeme v troubě cca 10-15 minut pří 180 stupních do zlatova.

Těsto si nakrájíme na obdélníčky.
Těsto si nakrájíme na obdélníčky.
Upečeme v troubě.
Upečeme v troubě.

3. Lískové oříšky nasypeme na plech s pečícím papírem, dáme do trouby na vyhřátých 80 stupňů na 5 minut. Oříšky přesypeme do utěrky a promneme, aby se zbavili slupek.

Ořechy zapečeme v troubě a promneme v utěrce.
Ořechy zapečeme v troubě a promneme v utěrce.

4. Nugát dáme do misky, rozpustíme v mikrovlnce, rozmačkáme vidličkou, přidáme změklé máslo, promícháme vidličkou.

Nugát rozpustíme a rozmícháme s máslem.
Nugát rozpustíme a rozmícháme s máslem.

5. Nugát naplníme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a plníme upečené sušenky.

Naplníme nugátovou náplní.
Naplníme nugátovou náplní.

6. Na nugát naskládáme oloupané lískové ořechy a dáme chladit do lednice.

Poklademe lískovými oříšky.
Poklademe lískovými oříšky.

7. Zatím si rozpustíme 200 g čokolády na vaření zatuhlé tyčinky namáčíme horní stranou do čokolády. Po zatuhnutí pocákáme rozpuštěnou bílou čokoládou.


Ztuhlé tyčinky namáčíme v čokoládě.
Ztuhlé tyčinky namáčíme v čokoládě.
Zdobíme bílou čokoládou.
Zdobíme bílou čokoládou.

Zajímavosti

Tyčinky z nugátu jsou oblíbené sladkosti po celém světě. Jsou vyráběny z nugátu – směsi cukru, medu bílků a někdy ořechů – který je často kombinován s čokoládou, karamelem, nebo dalšími přísadami. Nugát má různé podoby a liší se podle regionů i značek které tyčinky vyrábějí.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest