Nejmilejší a nejvoňavější poklad českého vánočního cukroví jsou podle mně právě vanilkové rohlíčky. Na první pohled obyčejné suché do rohlíčku zahnuté pečivo, ale když dojde k prvnímu soustu, jejich chuť se rozplyne na jazyku a během sekundy dokáže vrátit člověka zpátky do dětství. Věřím v to, ale věříte, že jako dítě jsem je vůbec neznala? Na Slovensku se nepeče cukroví a už vůbec ne rohlíčky, na Vánoce se pečou kynuté záviny a bežné zákusky.
Rohlíčky a vůbec cukroví sem poznala v době, kdy nám je upekla a poslala babička mého manžela z Moravy a tehdy mě uchvátily. Ta měla tedy cukroví, jako ze škatulky, drobné a jedno jako druhé. Od pohledu krásné a vynikající. Tehdy jsem se nad rohlíčkami rozplývala a peču je dodnes.
Tvar rohlíčků údajně vůbec není. náhodný a existují dvě hlavní teorie jejich podoby. Oblouk připomínající půlměsíc jako symbol světla v temném období zimy a druhá teorie je jako symbol podkovy, který měl přinášet naději a štěstí do nového roku. Někdo vanilkové rohlíčky peče už začátkem prosince, někdo zase až úplně nakonec, protože jsou rychlé a je jisté, že budou výborné.
Recept na vanilkové rohlíčky
Ingredience potřebné na přípravu malého klenotu vánočního cukroví
- 200 g másla
- 250 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 110 g mletých lískových oříšků
- vanilkový cukr
- žloutek
Postup přípravy rohlíčků
1. V misce si vypracujeme z ingrediencí jemné těsto a tvarujeme rohlíčky, které ukládáme na plech s pečícím papírem.

2. Pečeme na 170 stupňů cca 15 minut.

3. Smícháme si moučkový cukr s vanilkovým a ve směsi obalujeme ještě teplé rohlíčky.
Jsou to malé kousky Vánoc, které se předávají dál s láskou, trpělivostí a hrdostí na rodinné recepty.
Sváteční vanilkové rohlíčky jsou tak křehké, že se doslova rozplývají na jazyku
Nejlepší Vanilkové rohlíčky snadno a rychle
Foto a recept se souhlasem Kouzlíme v kuchyni