Máte rádi křehké a jemné pečivo? Pak vyzkoušejte tento dezert, který poslouží i jako svačina. Špalíčky z listového těsta s tvarohem jsou hotové během půl hodiny a stanou se oblíbenou dobrotou ke kávě, snídani nebo pro nečekanou návštěvu. Jejich příprava vyžaduje minimum námahy – veškerou práci už udělalo předpřipravené listové těsto.
Tento zákusek si rychle oblíbí opravdu každý, od dětí až po babičku. Je hotový hned, a co je hlavní, nebudete muset zdlouhavě měřit či vážit suroviny. Stačí vám jen pár základních nástrojů a chuť si něco dobrého upéct. Všechny suroviny navíc seženete běžně v obchodě. A pokud chcete náplň vylepšit, přidejte do tvarohu třeba rozinky nebo nasekané ořechy. Povrch můžete zkusit posypat mandlovými lupínky nebo voňavým skořicovým cukrem.
Recept na rychlé tvarohové špalíčky z listového těsta
- Celková délka přípravy: 25 až 35 minut (včetně pečení)
- Doba aktivní přípravy: 10 až 15 minut
- Pečení: 15 až 20 minut
- Počet kusů/porcí: Zhruba 16 až 20 špalíčků
Ingredience k přípravě
- 2 balíčky listového těsta (ideálně již rozválené)
- 2 balíčky tvarohu (měkký, tučný nebo polotučný)
- 2 vejce (do náplně)
- 1 vejce (na potření)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 až 6 lžic cukru krystal (množství upravte dle chuti)
- 1/2 balíčku vanilkového pudinku (prášek)
- Trochu citronové kůry (nastrouhané, jen z chemicky neošetřeného plodu)

Postup přípravy tvarohových špalíčků z listového těsta
1. Nejprve si připravte tvarohovou náplň. Do misky vyklopte oba balíčky tvarohu, přidejte dvě vejce, vanilkový cukr a čtyři až šest polévkových lžic cukru krystal. Množství cukru si upravte podle toho, jak sladkou náplň preferujete.
2. Dále do směsi vmíchejte polovinu balíčku vanilkového pudinku v prášku, který zajistí, že náplň bude při pečení krémová a nebude vytékat.
3. Nakonec přidejte trochu nastrouhané citronové kůry, která náplň krásně provoní a osvěží. Vše důkladně promíchejte lžící, ale nepřešlehejte, stačí jen, aby se ingredience spojily v hladký krém.
4. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem.
5. Listové těsto, pokud máte rozválené, rozbalte. Každý plát těsta rozřízněte podélně na dvě delší poloviny, abyste získali dva dlouhé pásy z jednoho balíčku, celkem tedy čtyři pásy.
6. Doprostřed každého pásu těsta naneste rovnoměrnou vrstvu tvarohové náplně po celé jeho délce. Nechte okraje volné, aby se daly dobře uzavřít.
7. Pás těsta s náplní opatrně zaviňte do válečku tak, aby se okraje těsta spojily a náplň byla zcela obtočena a uzavřena. Náplň by měla být pevně v těstě a nikde nevyčnívat.
8. Vzniklý dlouhý váleček rozkrájejte ostrým nožem na menší, stejně velké dílky, tedy na špalíčky. Obvykle jich z jednoho pásu vytvoříte čtyři až pět kusů.
Nejjednodušší snídaňová buchta z listového těsta s pudinkem a meruňkami: Něco dobrého pro líné ráno
9. Připravené špalíčky přemístěte na připravený plech s pečicím papírem.
10. V misce si rozšlehejte zbylé jedno vejce a pomocí mašlovačky jím potřete povrch všech špalíčků. Získáte tak krásně zlatavou a lesklou kůrku.
11. Pečte v předehřáté troubě při 200 stupních přibližně 15 až 20 minut, dokud špalíčky nezezlátnou a listové těsto se krásně nenafoukne.
12. Podávejte posypané moučkovým cukrem.
Tipy redakce
- Nejlepší je nechat náplň tuhou: Použijte sypký, spíše tučný tvaroh a do náplně ho nemíchejte mixérem, ale pouze lžící. Příliš šlehaná nebo řídká náplň by mohla z těsta vytéct.
- Pro snadné krájení použijte nůž na pizzu: Když máte vytvořený dlouhý váleček s náplní, krájení na špalíčky je s ostrým kulatým nožem na pizzu překvapivě rychlé a přesné. Krájejte rychlými, kolmými pohyby.
- Zkuste pikantní posyp: Před pečením můžete potřené špalíčky posypat mandlovými lupínky nebo sekanými ořechy pro extra křupavost a zajímavější chuťovou texturu.
- Použijte pudink pro stabilitu náplně: Přidání prášku vanilkového pudinku je trik, který zajistí, že náplň nebude řídká a během pečení si udrží svůj tvar a krémovost. Místo pudinku lze použít i lžíci kukuřičného škrobu.
Ovocná buchta z listového těsta s pudinkem a piškoty, kterou nikdy nezkazíte
Domácí kynutý hruškovec: Závin z kynutého těsta plněný hruškami
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková