Polomáčené špalíčky jsou symbolem elegance na vánočním stole. Na první pohled okouzlí svou jednoduchostí a čistotou tvaru, zatímco na druhý pohled zaujmou svou precizností a lákavým čokoládovým finišem. Jejich křehká textura se snoubí s intenzivní chutí čokolády, která je ještě umocněna jemným aroma másla v těstě.

Navíc má polomáčení v čokoládě i praktický význam – čokoládová vrstva nejen vylepšuje chuť, ale také pomáhá špalíčkům zůstat déle čerstvé a dodává jim profesionální vzhled, díky kterému vypadají jako z luxusní cukrárny.

Recept na vánoční špalíčky

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička citronové kůry
  • 3 žloutky
  • 200 g měkkého másla

Krém:

  • 140 g měkkého másla
  • 140 g arašídového krému

Poleva:

  • 100 g čokoládové polevy
  • nasekané mandle

Postup přípravy

1. V míse smícháme mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru.

2. Poté přidáme měkké máslo a žloutky a následně vypracujeme hladké těsto.

Těsto dáme na hodinu do lednice.
Těsto dáme na hodinu do lednice.

3. Těsto dáme na 1 hodinu do lednice a poté ho přendáme na pomoučněnou pracovní plochu.

4. Těsto rozválíme na plát silný 3 mm a naznačíme si na něm pruhy široké 1,5 cm.

5. V opačném směru naznačíme pruhy dle požadované délky špalíčků, takže klidně 6 – 7 cm.

6. Rádlem namočeném v oleji dokončíme řezy dle naznačení a kousky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Naolejovaným rádlem nařežeme těsto podle naznačených pruhů.
Naolejovaným rádlem nařežeme těsto podle naznačených pruhů.

7. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 8 – 10 minut.

8. Prozatím si smícháme měkké máslo a arašídový krém a touto hmotou naplníme cukrářský sáček.

9. Na polovinu upečených a vychladlých sušenek naneseme krém a zakryjeme zbylými sušenkami.

Naneseme krém.
Naneseme krém.

10. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládovou polevu a vrchní části špalíčků v ní postupně namáčíme.

Vrchní polovinu špalíčků namočíme v polevě.
Vrchní polovinu špalíčků namočíme v polevě.

11. Nakonec posypeme sekanými mandlemi.

Posypeme mandlemi.
Posypeme mandlemi.

Zajímavost na konec

Věděli jste, že původ čokoládového máčení sahá až do doby, kdy byla čokoláda poprvé dovezena do Evropy? Tehdy byla podávána pouze v tekuté formě jako horký nápoj, a až později se začala využívat i jako poleva na dezerty a cukroví. Polomáčené sladkosti se brzy staly oblíbené díky své bohaté chuti a snadné přípravě, která zaručovala, že si tento luxus mohly dopřát i běžné domácnosti.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest