Pokud hledáte originální pohoštění na Štědrý večer, mám pro vás úžasný, snadný tip, který je ještě k tomu výborný. Tento pokrm váš sváteční stůl krásně ozdobí. Uvidíte, že zaujme všechny u stolu a především si všichni pochutnají. Toto pohoštění můžete využít i na jiné slavnostní příležitosti.
Ukážu vám dnes cestu, jak si vyrobíte toto výborné pohoštění. Pokrm je hotový za pouhých 30 minut a k jeho výrobě potřebujete pouhé 4 suroviny a to – listové těsto, mozzarellu, vejce a bylinkové pesto, já mám tentokrát bazalkové. Pokud nebudete mít pesto, můžete ho nahradit rozpuštěným máslem s česnekem a nasekanou petrželkou.
Recept na Vánoční stromeček z listového těsta
Potřebné suroviny:
- rozválené listové těsto
- malé kuličky mozzarelly
- vejce na potření
- bylinkové pesto
- sezamové semínka (na posypání – volitelné)
Postup:
1. Rozválené listové těsto si nakrájíme na pravidelné čtverce.
2. Do každého čtverce vložíme mozzarellu. Nyní mozzarellu zabalíme do listového těsta, aby vznikla koule.
3. Ze vzniklých koulích vytvarujeme strom, který tvoříme na plechu vyložený pečícím papírem.
4. Hotový strom potřeme rozšlehaným vejcem. Kdo má rád sezam, tak může ještě stromek posypat sezamovými semínky. Takto připravený stromeček vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 stupních na 20 minut (pečeme dozlatova).
5. Upečený stromeček ještě teplý potřeme pestem a podáváme, konzumujeme teplé či studené v obou verzích je výborný.
Dobrou chuť.
Tipy na recepty bylinkových pest:
- Ředkvičkové pesto – nevyhazujte listy od ředkviček
- Domácí petrželové pesto
- Pesto z medvědího česneku
Video recept na slaný vánoční stromeček
zdroj: Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI