Vosí hnízda jsou nepečené vánoční cukroví, které je oblíbené nejen v českých domácnostech, ale i v celé střední Evropě. Tento dezert, připomínající malá úlky, je symbolem vánoční pohody, bohatých chutí a nostalgie. Vosí hnízda jsou tradičně nepečená, což je výhodné, pokud už máte plnou troubu perníčků a vanilkových rohlíčků. Pojďme se tedy pustit do přípravy těchto úžasných dobrot, které ozdobí každý vánoční stůl. Už při přípravě se domovem line sladká vůně rumu a kakaa, která nám připomíná, že Vánoce jsou za dveřmi.
Recept na vosí hnízda
Ingredience pro přípravu
- 250 g piškot
- 470 g moučkového cukru
- 60 g kakaa
- 5 lžic rumu
- 5 lžic mléka
- 230 g změklého másla
- 100 ml vaječného likéru
- piškoty na zakrytí
Postup přípravy
1. Piškoty si nameleme a drť přesypeme do mísy.
2. Přidáme k nim 400 g moučkového cukru a kakao a dobře promícháme.
3. Dále přilejeme rum a mléko a přidáme 150 g měkkého másla.
4. Vypracujeme těsto a necháme ho 1 hodinu odpočinout.
5. Prozatím si v míse smícháme 70 g moučkového cukru, 80 g měkkého másla a vaječný likér.
6. Dobře promícháme a vypracujme světlou hmotu.
7. Formičky na vosí hnízda naplníme těstem a druhým koncem vařečky uděláme do těsta ve formičce díru přibližně do poloviny hloubky.
8. Vytvarovaná vosí hnízda vyjmeme z forem a vyskládáme na talíř.
9. Připravenou náplň přendáme do sáčku s ustřiženým rohem a naplníme vosí hnízda do připravených důlků od vařečky.
10. Nakonec zakryjeme celými piškoty a vyskládáme na tác.
Atraktivní název – atraktivní dezert
Co se týče názvu, ten vznikl pravděpodobně kvůli jejich vzhledu – malým sladkým kónickým formám, které připomínají skutečná hnízda vos. Důležitou součástí dezertu je také rumová náplň, která symbolizuje bohatství chutí spojené s vánočními svátky. Ať už je děláte každý rok, nebo se do nich pouštíte poprvé, vždy přinesou radost a nostalgii do každého kousku.