Každý má na tofu trochu jiný názor. Někteří lidé recepty z tofu milují, protože jich existuje opravdu mnoho a jsou velmi zajímavé a chutné. Jiní nemohou tofu a jeho konzistenci ani cítit a bez potřebných zkušeností může být vaření tofu skličující. Podle našich zkušeností, když je Tofu připraveno správným způsobem, vznikají z této potraviny velmi chutné pokrmy.

Co je to vlastně Tofu?

Tofu je potravina na bázi sóji, která se vyrábí sražením sójového mléka spolu s potravinovou sádrou nebo jinými syřidly. Výchozí surovinou je sojové mléko získané ze sojových bobů. V podstatě se dá říci, že se tofu vyrábí podobně jako sýr či tvaroh, takže občas také můžeme narazit na výraz sojový sýr či tvaroh. Tofu je rostlinného původu, často je tedy vyhledávanou surovinou především lidmi, kteří zrovna netouží po živočišné stravě a masu a především se zajímají o zdravý jídelníček. Tofu je výborným zdrojem bílkovin a dnes je k dostání buď ve své přírodní formě – tedy natural nebo dochucované bylinkami a kořením, případně se můžeme setkat s uzeným tofu apod.

Odkud se vzalo?

Sója pochází z Asie a již ve starých čínských písemnostech vychází jako jedna z hlavních čínských změdělských plodin. Sójové boby patřily k posvátým čínským plodinám.

Vaříme s tofu - co a jak, jak postupovat, nápady a tipy.
Zdroj obrázku: freepik.com, Informace o vaření s tofu

Jak vařit a připravovat Tofu

Tofu může být skvělým doplňkem k vegetariánské a veganské stravě. Ale doporučujeme tofu vyzkoušet i masožravcům, jelikož se tofu ve spoustě receptů nepoužívá jen jako náhrada masa, ale jako něco jedinečného a chutného samo o sobě a bývá často základem výborných receptů.

Jak jsme již zmínili, kromě alternativy k masu je tofu všestranou potravinou a přísadou. Po smíchání má skvělou krémovou texturu, můžeme ho využít do veganské pěny nebo pudinku, jako náhražku ricotty v lasagních, v nudlích, salátech, krémech, zapékaných receptech, polévkách a mnoha dalších variacích.

V obchodech narazíte na hedvábně měkké tofu nebo i extra pevné – každé se hodí do jiného pokrmu. Zároveň můžete narazit na bio-tofu, které se vyrábí bez geneticky modifikovaných sójových bobů. Tofu obsahuje hodně vody a v případě, že se chystáte tofu smažit nebo grilovat, doporučujeme vodu vymačkat – pro tyto případy existuje přímo speciální lis na tofu.
Obecná teze o tofu je, že je nevýrazné. Což je vlastně pravda a proto je velmi vhodné dále dochucovat, kořenit nebo marinovat.
Fantazii se meze nekladou… dobrou chuť nejen s tofu recepty ?

1
Dozlatova pečené křupavé tofu. Recept a postup
Zdroj obrázku: cooky.cz, Křupavé tofu
Recept na křupavé pečené tofu
Upečte si křupavé, lehce pikantní tofu kostky
Prohlédnout celý recept


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest