Tyto koláčky určitě znáte z kynutého těsta, ale možná vás nikdy nenapadlo, že se dají stejně dobře upéct také z listového těsta. Na tuto myšlenku mě přivedla kamarádka a musím říct, že to pro mě byl velký „gamechanger“. Místo zadělávání těsta, hnětení a kynutí, stačí doběhnout do nejbližšího obchodu, koupit si balení hotového listového těsta a máte to bez práce. Pro rychlé pečení něčeho dobrého ke kávě je to recept jako stvořený.
Náplň samozřejmě můžete obměňovat podle chuti, nálady a příležitosti. Těsto se dá naplnit čerstvým ovocem (jahody, meruňky), posypat plátky mandlí nebo upéct slanou variantu plněnou šunkou a sýrem jako drobné pohoštění na večer. Koláčky si s sebou snadno vezmete na výlet jako svačinu. Je to zkrátka univerzální, rychlý a jednoduchý recept, který si určitě zamilujete.
Recept na tvarohové koláčky z listového těsta
Doba přípravy: 40 minut
Co potřebujeme
- 1 plát listového těsta (cca 250 g)
- 250 g tvarohu v kostce (měkký)
- 1 vejce
- 50 g cukru krupice (nebo moučkový)
- kůra z ½ citronu
- rozinky (namočené předem v rumu nebo také čaji) – přibližně 2 ks do každého koláčku
- 100 g povidel
- 50 g drobenky
- 1 vejce na potření
Postup přípravy tvarohových koláčků z listového těsta
1. V míse smícháme tvaroh, vejce, cukr a citronovou kůru.
2. Vychlazené listové těsto nakrájíme na čtverce (přibližně o straně 6×6 cm.)
3. Do středu každého čtverce dáme trochu tvarohové náplně a navrch položíme dvě rozinky.
4. Koláčky zabalíme (protilehlé rohy čtverců přimáčkneme k sobě) a položíme spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem.
5. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, navrch dáme trochu povidel a posypeme drobenkou.
6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut dozlatova.
Recept na drobenku
Ani s drobenkou vás nenechám ve štychu.
Ingredience: máslo + cukr + mouka v poměru 1:1:1, tj. cca 15–20 g od každého.
Postup: Vše smícháme dohromady a prsty vypracujeme sypkou směs.
TIP: Nejlépe se pracuje s vychlazeným máslem, drobenka má pak ideální konzistenci.
Extra tip: Přidejte špetku skořice, hezky chuťově ladí s povidly.

Nadýchané majonézové koláčky: Vydrží vláčné i další dny
