Tyto koláčky určitě znáte z kynutého těsta, ale možná vás nikdy nenapadlo, že se dají stejně dobře upéct také z listového těsta. Na tuto myšlenku mě přivedla kamarádka a musím říct, že to pro mě byl velký „gamechanger“. Místo zadělávání těsta, hnětení a kynutí, stačí doběhnout do nejbližšího obchodu, koupit si balení hotového listového těsta a máte to bez práce. Pro rychlé pečení něčeho dobrého ke kávě je to recept jako stvořený.

Náplň samozřejmě můžete obměňovat podle chuti, nálady a příležitosti. Těsto se dá naplnit čerstvým ovocem (jahody, meruňky), posypat plátky mandlí nebo upéct slanou variantu plněnou šunkou a sýrem jako drobné pohoštění na večer. Koláčky si s sebou snadno vezmete na výlet jako svačinu. Je to zkrátka univerzální, rychlý a jednoduchý recept, který si určitě zamilujete.

Recept na tvarohové koláčky z listového těsta

Doba přípravy: 40 minut

Co potřebujeme

  • 1 plát listového těsta (cca 250 g)
  • 250 g tvarohu v kostce (měkký)
  • 1 vejce
  • 50 g cukru krupice (nebo moučkový)
  • kůra z ½ citronu
  • rozinky (namočené předem v rumu nebo také čaji) – přibližně 2 ks do každého koláčku
  • 100 g povidel
  • 50 g drobenky
  • 1 vejce na potření

Postup přípravy tvarohových koláčků z listového těsta

Vypadají jako kynuté koláčky, ale klamou tělem. Jsou totiž z listového.
Foto: cooky.cz, Recept na tvarohové listové koláčky

1. V míse smícháme tvaroh, vejce, cukr a citronovou kůru.

2. Vychlazené listové těsto nakrájíme na čtverce (přibližně o straně 6×6 cm.)

3. Do středu každého čtverce dáme trochu tvarohové náplně a navrch položíme dvě rozinky.

4. Koláčky zabalíme (protilehlé rohy čtverců přimáčkneme k sobě) a položíme spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem.

Vypadají jako kynuté koláčky, ale klamou tělem. Jsou totiž z listového.
Foto: cooky.cz, Recept na tvarohové listové koláčky

5. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, navrch dáme trochu povidel a posypeme drobenkou.

6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut dozlatova.

Vypadají jako kynuté koláčky, ale klamou tělem. Jsou totiž z listového.
Foto: cooky.cz, Recept na tvarohové listové koláčky

Recept na drobenku

Ani s drobenkou vás nenechám ve štychu.
Ingredience: máslo + cukr + mouka v poměru 1:1:1, tj. cca 15–20 g od každého.
Postup: Vše smícháme dohromady a prsty vypracujeme sypkou směs.
TIP: Nejlépe se pracuje s vychlazeným máslem, drobenka má pak ideální konzistenci.
Extra tip: Přidejte špetku skořice, hezky chuťově ladí s povidly.

Obrázek k receptu na majonézové koláčky

Nadýchané majonézové koláčky: Vydrží vláčné i další dny

Obrázek receptu na Dvojctihodné koláče-kynuté těsto, dva druhy náplně, drobenka

Dvojctihodné koláče – kynuté těsto, dva druhy náplně, drobenka

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest