Polévka má své milovníky, ale taky odpůrce. Tento chod nás krásně dokáže zahřát, a to v některých okamžicích potřebujeme. Do některých polévek, především do vývarů se hodí zavářka. Tento často přehlížený prvek může polévku proměnit v dobrotu, a pak neodolají ani odpůrci polévek. Máme tu pro vás několik zavářek, které dodají vaší polévce nový rozměr.

Co je to vlastně zavářka?

Zavářka je prvek, který dodává polévce další chuť plus i sytost. Nejčastěji se používají zavářky do vývarů, ale můžete ji dodat i do krémových polévek v podobě těstovin či knedlíčků. Název zavářka vzniknul odvozením od toho, že se daná surovina přímo zaváří do polévky. Ale nemusí to být jednoznačným pravidlem, některé druhy zavářek se připravují i mimo polévku a pak se dodají při servírování.

1. Těstovinové variace

Stará klasika mezi zavářkami jsou těstoviny. Od tradičních vaječných nudlí, přes miniaturní mušličky až po hvězdičky či písmenka, těstoviny přinášejí nejen sacharidy, ale jsou i na pohled atraktivní. Děti s písmenky většinou milují a s radostí si tvoří slova přímo na talíři. Pro zdravější variantu můžete zvolit celozrnné varianty. Můžete si vyrobit vlastní domácí nudle do polévky.

Recept na Domácí nudle do polévky
Podívejte se na tento recept!
Recept na polévkové nudle
Domácí nudle do polévky – základní zavářka do polévek

2. Celestýnské nudle

Celestýnské nudle jsou jemné pásky, které se krájí z usmažených palačinek. Těsto na celestýnské nudle je trošku jiné než na klasické palačinky. Ale postup je stejný, ze směsi se smaží tenké placky, které vypadají jako palačinky a následně se nakrájí na proužky. Celestýnské nudle přinesou do vaší kuchyně kousek lásky a umění.

Recept na Celestýnské nudle
Podívejte se na tento recept!
Recept na celestýnské nudle, které obohatí každou polévku
Celestýnské nudle – snadná příprava a recept

3. Krupicové knedlíčky

Pro milovníky hutnějších polévek jsou krupicové knedlíčky ideální volbou. Jejich příprava je jednoduchá, stačí smíchat krupici s vejcem, trochou másla, solí a muškátovým oříškem. Výsledkem jsou jemné, na jazyku se rozplývající kuličky, které dodají polévce sytost a plnost. Důležité je vařit je vždy přímo v polévce, aby nasály její chuť.

Recept na Krupicové Knedlíčky/Noky
Podívejte se na tento recept!
Krupicové knedlíčky nebo noky do polévky jako zavářka
Krupicové knedlíčky: Tradiční zavářka

4. Drožďové knedlíčky

Drožďové knedlíčky jsou zajímavou variantou, kterou ocení především milovníci intenzivních chutí. Droždí jim dodává specifickou vůni a chuť, která se hodí do silných vývarů. Příprava je podobná jako u krupicových knedlíčků, jen se do těsta přidá droždí.

5. Játrové knedlíčky

Pokud jde o polévky, existuje mnoho způsobů, jak je obohatit, ale játrové knedlíčky dokážou polévku posunout obyčejný vývar na lahodu. Příprava játrových knedlíčků není složitá, jen vyžaduje trochu času. Základem jsou játra a koření jako je majoránka a česnek, tyto suroviny dodají pokrmu svou charakteristickou chuť.

Recept na Játrové knedlíčky
Podívejte se na tento recept!
Recept na játrové knedlíčky
Játrové knedlíčky: recept z rodinné kuchařky

6. Kapání do polévky

Příprava kapání je velmi jednoduchá a nevyžaduje mnoho ingrediencí. Základní recept tvoří krupice, vajíčko a špetka soli. Smícháním těchto ingrediencí vznikne těstíčko, které se následně pomocí lžíce nebo vidličky přidává do vroucí polévky. Proces je rychlý a výsledkem jsou drobné kousky kapání, které se v polévce uvaří během několika minut.

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest