Domácí bonbóny s citrusovou příchutí jsou skvělou cestou, jak si smlsnout na vlastnoručně vyrobené sladkosti bez dlouhé řady „éček“, tedy umělých přísad, navíc přesně podle vlastní chuti. Citrusové plody, jako jsou pomeranče, citrony nebo limetky, dodávají bonbonům nejen osvěžující příjemně kyselou chuť, ale také přírodní vůni (díky éterickým olejům obsaženým ve slupce). Příprava domácích bonbonů v našem případě zahrnuje cukr a ovocnou šťávu, v jiných receptech například vodu a želatinu nebo agar. Je tedy možné experimentovat i s veganskými variantami. Historie cukrovinek sahá až do starověku, kdy se sladily medem a ochucovaly různými přírodními složkami, zatímco dnešní bonbony jsou spojené hlavně s průmyslovou produkcí.
Vitamínová bomba nejen pro naše nejmenší
Výroba bonbonů doma má nesporné výhody – můžete si ohlídat množství cukru, vyhnout se barvivům i konzervantům, případně použít přírodní. Citrusová příchuť navíc není pouze chutná, ale také může díky obsahu vitaminu C (zejména pokud použijete čerstvou šťávu nebo kůru) trochu přispět k osvěžení a povzbuzení. Rozhodnete-li se bonbony připravit s dětmi, je to zároveň skvělá příležitost k hravému experimentování i učení v kuchyni. Pozor ale na správnou teplotu při vaření cukrové směsi, protože práce s karamelem (i želatinou) vyžaduje pečlivost. Obzvlášť při přítomnosti dětí u přípravy karamelu dbejte také na bezpečnost, karamel je opravdu velmi horký.
Ingredience na přípravu domácích sladko-kyselých bonbonů
- Citrusová šťáva (může být citron, pomeranč, limetka apod.) – 30 ml;
- Cukr krystal – 120 g.
Postup přípravy
- Z citrusového plodu vymačkejte šťávu do misky.
- Přilijte ji k cukru, který jste nasypali do druhé mísy, v tomto případě hlubší (ale takové, aby se vešla do mikrovlnné trouby).
- Směs vložte do mikrovlnné trouby a zahřívejte ji po dobu 4–5 minut na výkon 800 wattů.
- Zda je karamel hotový, to poznáte jednoduše: lžíci karamelu ponořte do studené vody. Ztuhne-li okamžitě, máte hotovo a můžete s karamelem pracovat; v opačném případě je potřeba jej na chvilku vrátit do mikrovlnky.
- Jakmile cukr zkaramelizuje, v míse jej zamíchejte (pozor, je opravdu velmi horký a může prskat) a hotovou hmotu vlijte do připravené silikonové formy s tvary dle vlastních preferencí.
- Formu poté vložte na 15–20 minut do lednice, dokud bonbony neztuhnou.
- Máte hotovo, (nejen) děti mohou začít mlsat!

Banánové bonbóny v čokoládě

Sladká grilovaná pizza s ovocem: Závěr Vaší Grill party, který osloví každého
Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie