Železniční vánoční sušenkové cukroví s marcipánem a marmeládou jsou zajímavým nápadem, který kombinuje nostalgii železniční tradice s chutí jemného vánočního pečiva. Tento koncept je inspirován tvary kolejí v podobě vrstev marcipánu a marmelády. Ti, kdo chcete potěšit své železničáře, nebo děti či chlapy milující vláčky, určitě tímto dezertem uspějete. Je nejen výborný, ale i vzhledově dokonalý.

V tomto receptu se naučíme vyrábět železniční sušenky v pravém slova smyslu. Jedná se o křehké těsto s kolejemi z marcipánové směsi a náplní z rybízové marmelády. Můžete použít jakýkoliv jiný kyselý džem podle chuti, ale toto cukroví bude rozhodně skvělým doplňkem vašeho vánočního stolu.

Recept na vánoční cukroví s marcipánem a marmeládou, které připomíná železniční pražce

Ingredience na přípravu

Těsto

  • 300 g mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 30 g mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru

Marcipánová hmota

  • 300 g marcipánu
  • 4O g másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 200 g rybízové marmelády na plnění

Postup

1. Z ingrediencí pro těsto si vypracujeme křehké těsto, které dáme odležet do lednice.

Připravíme si křehké těsto.
Zdroj: Himmlisch, Připravíme si křehké těsto.

2.. V šlehači si necháme vyšlehat bílek s cukrem a zatím si na drobném struhadle nastrouháme marcipán. Když je sníh tuhý, nasypeme nastrouhaný marcipán a opět šleháme. Během šlehání vlijeme rozpuštěné máslo. Šlehač přepneme na vyšší rychlost a pořádně vyšleháme.

Vymísíme marcipánovou hmotu.
Zdroj: Himmlisch, Vymísíme marcipánovou hmotu.

3. Marcipánovou hmotnu přendáme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a odložíme na chvíli do lednice.

4. Z lednice vyndáme těsto a rozdělíme jej na 2 poloviny, nejdřív zpracujeme polovinu těsta.

5. Těsto promísíme, vyválíme a pravítkem zarovnáme rovné strany těsta.

6. Těsto rozkrájíme na 6 stejných pásů a tyto přendáme na plech s pečícím papírem. Zapečeme v troubě při 180 stupních cca 8 minut. Necháme vychladnout.

Těsto rozkrájíme na pásy a dáme na plech zapéct.
Zdroj: Himmlisch, Těsto rozkrájíme na pásy a dáme na plech zapéct.

7. Sáčkem s marcipánovou hmotou nastříkáme na těsto linky- koleje. Vrátíme do trouby na cca 7 minut, než je marcipán zapečený do růžova.

 Sáčkem nastříkáme marcipánovou hmotu.
Zdroj: Himmlisch, Sáčkem nastříkáme marcipánovou hmotu.
Zdroj: Himmlisch,

8. Zatím si do cukrářského sáčku s hladkou špičkou připravíme marmeládu. Upečené koleje vyndáme na mřížku a necháme vychladnout. Prostředek kolejí plníme marmeládou z cukrářského sáčku. Nakrájíme na menší kousky.

Na dopečené a vychlazené koleje naplníme marmeládu.
Zdroj: Himmlisch, Na dopečené a vychlazené koleje naplníme marmeládu.

Marcipán v kombinaci s kyselou marmeládou nám vytvořil neobyčejnou skvělou chuť, která nás už při prvním zakousnutí překvapí. Sušenky jsou vkusné na pohled a mají úžasnou chuť.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest