Už jste někdy připravovali banánový dort na pánvičce? Já tedy poprvé – obvykle dorty peču. Stačit budou dva zralejší banány a pár základních ingrediencí – snadno připravíte delikátní zákusek z pánve. Dnes si uvaříme, schválně nepíšu upečeme, banánový dort. Dort opravdu není pečený, ale připravený na pánvi. Jedná se tentokrát o výborný banánový dort s karamelem. Banány jsou jedním z nejvíce konzumovaného ovoce na světě a hodí se i skvěle pro přípravu dezertů. To asi proto, že jsou nejen velmi chutné a sladké, ale také bohaté na výživu. Pěstují se hlavně v tropických oblastech Brazílie, Ekvádoru, Indie a Filipín.
Banány historicky pocházejí původně z Asie a s jejich pěstováním se začalo zhruba před 7000 lety. Do Evropy se dostali v 15. století. Mají asi 1000 druhů odrůd a nejvíc dovážená je odrůda Cavendish.
Recept na banánový dort s karamelem na pánvi
Ingredience na přípravu
- 2 banány
- 20 g másla
- 1 PL cukru
- 1 vejce
- 50 g cukru
- 8 g vanikového cukru
- 50 ml oleje
- 100 ml mléka
- 130 g mouky
- 20 g kakaa
- 8 g prášku do pečiva
Postup přípravy
1. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme na středním plameni cukr, dokud nezačne zlátnout.
2. Přidáme máslo a mícháme, dokud nevznikne hladký karamel.
3. Banány rozřízneme podélně na půlky a oloupeme. Vložíme je do karamelu a necháme je obalit a jemně opéct.
4. Zatím si v misce vyšleháme vejce s cukrem do pěny a postupně přidáváme olej a mléko.
5. Nakonec přidáme prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva. Vše pečlivé promícháme.
6. Hladké těsto nalijeme na pánev přes banány s karamelem a povrch uhladíme.
7. Přikryjeme pokličkou a na mírném plameni vaříme cca 20 minut, dokud není těsto na povrchu pevné.
8. Necháme mírně vychladnout a překlopíme dort na talíř tak, že karamel je na povrchu dortu.
Dort můžeme podávat jak teplý, tak studený. Výborně chutná s kopečkem neslazené šlehačky.
Zdroj: bananalink.org.uk, sapiens.org, částečně upraveno AI