Červený meloun, plný šťávy a živin, je osvěžujícím a nízkokalorickým ovocem, které se hodí k jakémukoli občerstvení. Jak vybrat v obchodě ten nejlepší meloun, abychom doma po rozkrojení nebyli překvapení? Jak je to se skvrnami a barvami – opravdu se podle nich dá poznat ten správný a chutný melou? Dá se vybrat melou, který nemá pecky? To a ještě více jsme shrnuli do článku o vodních melounech.

Když je meloun úplně zralý, poskytuje bohatý zdroj přírodních antioxidantů, jako je lykopen, který přináší řadu zdravotních výhod, včetně ochrany proti srdečním onemocněním a cukrovce. Nejlepší způsob, jak zjistit, zda je meloun zralý, je ochutnat ho nebo se podívat na jeho červenou dužinu, což je ale často možné až po zakoupení.

Pokud nechcete kupovat předem nakrájené melouny, může být výběr správného melounu podle jeho vzhledu docela výzvou.

Nekupujte zajíce v pytli a zapamatujte si 6 tipů, jak si domů přinést ten nejlepší meloun

Výběr top melounu - vybíráme meloun, který bude chutný a zralý
Obrázek: freepik.com, Tipy, jak vybrat top meloun s nejlepší chutí

Dbejte na pravidelný tvar

Melouny se prodávají v různých tvarech – od kulatých přes oválné až po podlouhlé. Všechny mohou být chutné. Vyhýbejte se však těm, které mají nepravidelně tvarované hrbolky, promáčkliny, oděrky nebo řezy. Ty mohou naznačovat nedostatek vody nebo problémy s opylením.

Zvedněte ho

Sladký a zralý meloun by měl být na svou velikost těžký, což obvykle znamená, že je plný vody a tudíž i šťavnatý. Vodní Meloun obsahuje až 91 % vody, což vysvětluje jeho jméno a také to, proč je nízkokalorický a výživný.

Zkontrolujte skvrnu

Otočte meloun a hledejte žlutou skvrnu, která ukazuje, jakým místem ležel melou na zemi na poli. Velká žlutá skvrna naznačuje, že meloun dozrával dostatečně dlouho a měl by být sladký. Bílá skvrna může znamenat, že byl sklizen příliš brzy.

Vyzkoušejte techniku poklepání

Klepnutí do melounu může naznačit jeho zralost. Zralý meloun by měl vydávat hluboký zvuk, podobný tenoru. Dutý nebo plochý zvuk může znamenat, že je přezrálý.

Posuďte jeho pevnost

Zralý meloun by měl mít pevnou kůru, která nepovolí při tlaku a nelze ji snadno poškrábat nehtem.

Prohlédněte „ocas“ neboli stonek melounu

Ocas melounu, tedy zbytek stonku, také naznačuje zralost melounu. Suchý stonek obvykle znamená, že je meloun zralý. Zatímco zelený stonek naznačuje, že byl sklizen příliš brzy.

Jak rozpoznat poškozený nebo zkažený meloun

Poznáte ho podle následujících znaků:

  • Tmavé skvrny: Mohou naznačovat plísně nebo bakterie.
  • Rozpadávající se dužina: Může být způsobena nadměrným nasáknutím vody nebo plísněmi.
  • Napadení hmyzem: Nepravidelné vzory na kůře melounu může způsobovat hmyz, který si už na melounu pochutnával před Vámi.
  • Kyselý zápach: Naznačuje, že je meloun zkažený a začal kvasit.

Výběr sladkého a zralého melounu může být náročný. Sledováním uvedených znaků by Vás však mělo zavést k tomu co možná nejlepšímu vodnímu melounu. Použitím těchto rad si příště vyberete ten nejchutnější meloun pro Vaše osvěžení.

Zdroj článku: healthline.com

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest