Míchaná vejce bezesporu patří k nejoblíbenějším součástem českých snídaní. Přes jednoduchou přípravu jde o jídlo, které dokáže potěšit chuťové pohárky a zasytit na celé dopoledne. Chcete si dopřát vejce jemná a s úžasnou texturou? Nechte se inspirovat Francouzi, mistry v umění kulinářském! Vejce dle nich se totiž připravují jinak: tajemství je v odděleném šlehání bílků a žloutků a v postupném, pomalém míchání. Díky tomu nevznikají suché hroudy, ale hmota, kterou klidně můžeme označit jako sametovou.
Zdroj chuti a zdraví: vejce
O vejcích je známo, že představují skvělý zdroj kvalitních bílkovin, zdravých tuků a vitaminu D, zejména pokud je při jejich přípravě použito máslo. Dále také výborně podporují svalovou regeneraci a na dlouhou dobu zasytí, proto jsou hojně využívána sportovci i lidmi, kteří se snaží zhubnout. Přidání bylinek, jako například pažitky či libečku, zvyšuje nejen chuťový zážitek, ale také obsah vitaminů a antioxidantů. Francouzi vnímají míchaná vejce jako symbol jednoduchosti povýšené na gurmánský zážitek. Dopřávají si je s typickou bagetou nebo s opečeným toastem.
Ingredience:
- Vejce – podle potřeby;
- Máslo – podle potřeby;
- Mletý pepř – podle chuti;
- Sůl – podle chuti.
Volitelné dle preferencí:
- Slanina;
- Restovaná cibule;
- Sýr;
- Pažitka.
Postup:
- Bílky oddělte od žloutků.
- Z bílků vidličkou vyšlehejte nadýchaný sníh.
- Žloutky rozšlehejte.
- V malé pánvičce rozpusťte na mírném ohni polovinu másla.
- K máslu přidejte bílky.
- Za stálého míchání smažte, až se začnou na pánev lehce lepit.
- Tehdy přidejte rozšlehané žloutky.
- Jemně míchejte, dokud vejce lehce neztuhnou.
- Pánev sundejte z plotny.
- Teprve v tuto chvíli vmíchejte druhou polovinu másla, osolte a opepřete.
- Tip na servírování:
- Vejce vypadají ještě krásněji, ozdobíte-li je například červenou či žlutou paprikou (kapií). Přidat můžete rajská jablíčka. Jako příloha dobře poslouží topinka, křupavý opečený toast nebo bageta (tu můžete potřít trochou olivového oleje a česnekem).

Voňavá škvarková pomazánka s vajíčkem, cibulí a pikantní hořčicí

Řízky, ale tentokrát s vůní lesa: Zkoušela jsem, která houba je chuťově nejlepší na houbové řízky
Zdroj: Autorský text, Healthline