U nás se musí vydávat na příděl, protože jinak by byly okamžitě pryč. Dělají se i jako malé hrudky do košíčků, i v podobě košíčků samotných nebo se dávají do alobalu. Burizonové řezy patří mezi ty nejjednodušší a zároveň nejvděčnější sladkosti, které mnozí z nás znají z dětství. Vůně rozpuštěných karamelek a másla má neuvěřitelnou schopnost omámit naše smysly. K dokonalému výsledku nám stačí 2 základní ingredience a trochu trpělivosti při tvarování hmoty. Vznikne nám fantastická křupavá pochoutka.

Burizony jsou v podstatě pufovaná rýže, vynález 20. století, který vznikl jako způsob, jak zatraktivnit rýži a vytvořit z ní lehké a křupavé kousky. Díky své neutrální chuti jsou ideální základ pro sladké i slané dobroty.

Recept na burizonové řezy

Ingredience pro přípravu

  • 4 sáčky mléčných karamelek (cca 400 – 500 g podle velikosti sáčků)
  • 60 g másla
  • 1 sáček burizonů

Postup přípravy krok za krokem

Nejjednodušší sladké potěšení jen ze 3 ingrediencí.
Foto: cooky.cz, Recept na burizonové řezy.

1. Připravíme si větší mísu nebo hrnec na vodní lázeň a do nádoby vložíme karamely s máslem a necháme je pomalu rozpouštět nad mírným ohněm. Občas mícháme, aby se směs nepřipálila a vznikla hladká hmota.

2. Jakmile je směs krásně hladká a tekutá, vsypeme celý sáček burizonů.

3. Rychle, ale jemně promícháme, aby se každý kousek burizonu obalil v karamelové směsi.

4. Připravíme si pracovní plochu pokrytou mikrotenovým sáčkem nebo pečicím papírem.

5. Teplou směs vyklopíme a pomocí vlhkých rukou nebo válečku vytvarujeme do tvaru kvádru nebo plátu o požadované tloušťce. V této fázi je hmota tvárná, ale rychle tuhne, proto pracujeme svižně.

6. Necháme řezy do druhého dne vychladnout a ztuhnout při pokojové teplotě.

7. Druhý den je krájíme ostrým nožem nebo na kráječi na plátky.

Karamelky pro přípravu řezů.
Foto: freepik.com, Karamelky pro přípravu řezů.

Pár tipů na závěr

Do rozpuštěných karamelek můžete přimíchat hrst čokoládových čoček, které dodají jemnou kakaovou chuť.

Do směsi vmíchejte trochu skořice nebo perníkového koření, čímž získáte dezert s poctivou vánoční atmosférou.

Burizony jsou obvykle přirozeně bezlepkové, takže tento recept potěší i celiaky. Stačí si ověřit složení karamelek.

Obrázek receptu na Punčové minidortíky a kokosové kuličky ze zbytků - sladká dvojhra z jednoho těsta

Punčové minidortíky a kokosové kuličky ze zbylých ingrediencí. Sladká dvojhra z jednoho těsta

Obrázek receptu na Velikonoční karamelové mini věnečky.

Karamelové mini věnečky: Mini dezert jako velikonoční pohoštění

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest