Pověstné bavorské vdolečky, v Německu známé jako Auszogene, Krapfen nebo Schmalznudeln, jsou i u nás známé kynuté koláčky smažené do zlatova. Většinou mají důlek uprostřed a jsou plněné marmeládou anebo pouze pocukrované. Někdy i polité vanilkovou nebo jinou polevou. Na rozdíl od našich povidlových vdolků mají ty bavorské tenčí a křupavější okraje a nadýchaný střed.

Tradicí bylo smažit tyto vdolky o masopustu anebo o Velikonocích, na svatbách, jarmarcích a poutích. Každá kuchařka, jak to už bývá, měla svůj tajný recept, kdy jedna přidala trochu rumu, jiná zase citrónovou šťávu, trochu tvarohu nebo špetku skořice a vdolky ihned chutnali malilinko jinak. Ale když si představíme lehké nadýchané těsto, usmažené do zlatova, vůni povidel a kopec bílé tvarohové směsi a šlehačky, je to prostě bomba!

Recept na bavorské slunce na talíři – vdolečky s povidly a šlehačkou

Ingredience potřebné na přípravu Vdolečků s povidly a šlehačkou z Bavorska

  • 200 g. polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 21 g droždí
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • citrónová kůra
  • špetka soli

Smažení a zdobení

  • olej na smažení
  • tvaroh a šlehačka na zdobení
  • švestková povidla na plnění

Postup přípravy bavorských vdolečků s povidly a šlehačkou

1. Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a droždí uděláme kvásek. Necháme ho v teple vzejít.

2. Pak ho přidáme do misky k ostatním ingrediencím určených na těsto a vypracujeme hladké těsto, které necháme přikryté v teple asi hodinu kynout.

3. Poté těsto přendáme na pomočený vál, rozválíme jej na tloušťku asi 1 cm a skleničkou vykrajujeme kolečka. Ty necháme ještě kynout 20 minut, uděláme uprostřed důlek a smažíme v kastrolu v rozpáleném oleji z obou stran do zlatova. Do oleje vkládáme vdolky důlkem dolů musí v oleji plavat.

Obrázek receptu na smažené vdolky s povidly a šlehačkou.

Poctivé smažené vdolky s povidly a šlehačkou: Zlatavé kynuté vdolky jako od babičky z kuchyně

Obrázek receptu na Bavorské slunce na talíři, vdolečky s povidly a šlehačkou
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Bavorské slunce na talíři, vdolečky s povidly a šlehačkou

Zdobení

Do důlku dáme povidla, na to ochucený tvaroh a navrch zdobícím sáčkem nastříkáme šlehačku. Vdoleček kolem poprášíme moučkovým cukrem.

Obrázek receptu na Vdolečky z Bavorska s povidly a šlehačkou

Mini vdolečky z Bavorska s povidly a šlehačkou

Obrázek receptu na Kynuté koláčky s vanilkovým krémem a broskvovým kompotem

Kynuté koláčky s broskví a vanilkovým krémem: Sladké pohlazení připravené přesně podle babiččina návodu

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest