Pověstné bavorské vdolečky, v Německu známé jako Auszogene, Krapfen nebo Schmalznudeln, jsou i u nás známé kynuté koláčky smažené do zlatova. Většinou mají důlek uprostřed a jsou plněné marmeládou anebo pouze pocukrované. Někdy i polité vanilkovou nebo jinou polevou. Na rozdíl od našich povidlových vdolků mají ty bavorské tenčí a křupavější okraje a nadýchaný střed.
Tradicí bylo smažit tyto vdolky o masopustu anebo o Velikonocích, na svatbách, jarmarcích a poutích. Každá kuchařka, jak to už bývá, měla svůj tajný recept, kdy jedna přidala trochu rumu, jiná zase citrónovou šťávu, trochu tvarohu nebo špetku skořice a vdolky ihned chutnali malilinko jinak. Ale když si představíme lehké nadýchané těsto, usmažené do zlatova, vůni povidel a kopec bílé tvarohové směsi a šlehačky, je to prostě bomba!
Recept na bavorské slunce na talíři – vdolečky s povidly a šlehačkou
Ingredience potřebné na přípravu Vdolečků s povidly a šlehačkou z Bavorska
- 200 g. polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 50 g krupicového cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 21 g droždí
- 1 vejce
- 50 g másla
- citrónová kůra
- špetka soli
Smažení a zdobení
- olej na smažení
- tvaroh a šlehačka na zdobení
- švestková povidla na plnění
Postup přípravy bavorských vdolečků s povidly a šlehačkou
1. Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a droždí uděláme kvásek. Necháme ho v teple vzejít.
2. Pak ho přidáme do misky k ostatním ingrediencím určených na těsto a vypracujeme hladké těsto, které necháme přikryté v teple asi hodinu kynout.
3. Poté těsto přendáme na pomočený vál, rozválíme jej na tloušťku asi 1 cm a skleničkou vykrajujeme kolečka. Ty necháme ještě kynout 20 minut, uděláme uprostřed důlek a smažíme v kastrolu v rozpáleném oleji z obou stran do zlatova. Do oleje vkládáme vdolky důlkem dolů musí v oleji plavat.

Poctivé smažené vdolky s povidly a šlehačkou: Zlatavé kynuté vdolky jako od babičky z kuchyně
Zdobení
Do důlku dáme povidla, na to ochucený tvaroh a navrch zdobícím sáčkem nastříkáme šlehačku. Vdoleček kolem poprášíme moučkovým cukrem.

Mini vdolečky z Bavorska s povidly a šlehačkou

Kynuté koláčky s broskví a vanilkovým krémem: Sladké pohlazení připravené přesně podle babiččina návodu
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI