Tyto křehké a delikátní kousky zdobené ořechy připomínají drobný šperk, který ozdobí každý slavnostní stůl, i ten vánoční. Knoflíky mají své kořeny v tradiční české kuchyni, kde byla vejce často využívána do posledního bílku. Starší generace hospodyněk by vám potvrdily, že nic nesmělo přijít nazmar. A bílek se vždy nějakým způsobem uplatnil i třeba později do dalšího chodu nebo moučníku. Ořechy, které jsou dalším klíčovým prvkem tohoto receptu na vánoční cukroví, zase symbolizují hojnost a přání dobrého zdraví. Možná proto jsou tak často spojovány s vánočními tradicemi.
Tvar jednotlivých knoflíků, jemně propracovaný povrch a poctivé zdobení vás přenesou do dob, kdy se cukroví vyrábělo ručně a s obrovskou dávkou pečlivosti. Na jejich přípravu nepotřebujete ani drahé suroviny, ani speciální vybavení.
Recept na cukroví bílkovo ořechové knoflíky
Ingredience potřebné pro přípravu
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 30 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 2 žloutky
Náplň:
- 3 bílky
- 200 g mletých ořechů
- 200 g moučkového cukru
- špetka soli
Postup přípravy
1. Do těsta si nasypeme mouku a moučkový cukr, poté přidáme změklé máslo a žloutky.
2. Vypracujeme hladké těsto a to dáme odpočinout na 30 minut do lednice.
3. Vychlazené těsto vyválíme na plát silný 2 – 3 mm a vykrájíme z něj kolečka o průměru cca 3 cm.
4. Kolečka vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
5. Na náplň si vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
6. Do sněhu zapracujeme mleté ořechy a moučkový cukr, výslednou hmotou naplníme cukrářský sáček.
7. Hmotu naneseme na kolečka v plechu. S množstvím opatrně, hmota nabyde při pečení na objemu.
8. Nakonec ozdobíme ořechovou hmotu kousky ořechů a plech vložíme do předehřáté trouby na 160°C.
9. Pečeme 10 – 15 minut, dokud sníh nezačne růžovět.
Tradice jsou důležité
Bílkovo ořechové knoflíky jsou cukrovím, které vypráví příběh starých časů. O skromnosti, kreativitě a umění vytvořit něco slavnostního ze snadno dostupných surovin. Pokud chcete přidat ještě trochu moderního lesku, můžete knoflíky ozdobit kapkou čokoládové polevy nebo jemně poprášit moučkovým cukrem smíchaným s trochou skořice.