Tento recept na nekynuté koláčky je záchranou pro každého, kdo miluje sladké pečivo, ale nechce čekat na kynutí. Těsto je díky použitému tuku neuvěřitelně křehké a vláčné, a proto ho všichni u nás doma milujeme – koláčky se prostě doslova rozplývají na jazyku. Jsou ideální na rychlé pohoštění, rodinné oslavy, nebo prostě jen tak, k nedělní kávě. Plněné tradiční tvarohovou náplní a obalené v cukru, jsou chuťovou klasikou, která nikdy neomrzí.

Z vlastní zkušenosti vím, že koláčky se musí obalit ještě za horka. Teplé koláčky z trouby lépe absorbují moučkový cukr, který se na nich vytvoří krásnou, sladkou a křupavou vrstvu. A ještě, než se do toho pustíme, můj tip zní: ztužený tuk nastrouhejte přímo do mouky, a to ideálně v chladné kuchyni – získáte tak těsto, které se netrhá a má po upečení dokonalou křehkou strukturu.

Recept na bleskové nekynuté koláčky s tvarohovou náplní

Celková délka přípravy: 1 hodina 30 minut
Doba aktivní přípravy: 30 minut
Pečení: 15–20 minut
Počet porcí: 30–40 kusů koláčků

Ingredience k přípravě na nekynuté koláčky

Těsto:

  • 1 kostka ztuženého tuku (např. Omega, Hera – cca 250 g)
  • 400 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli

Kvásek a sladidlo:

  • 3 lžíce cukru krupice (na kvásek)
  • 3 lžíce mléka
  • 1/2 kostky droždí (čerstvého, cca 21 g)

Náplň a obalení:

  • 250 g tvarohu (tučný, ve vaničce nebo kostce)
  • 1 až 2 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
  • 1 žloutek (na spojení)
  • rozinky (volitelné)
  • vanilkový cukr (volitelné, pro aroma)
  • moučkový cukr (na obalování)

Postup přípravy nekynutých koláčků

Obrázek k receptu na nekynuté koláčky s tvarohem
Foto: Cooky.cz, recept na nekynuté koláčky s tvarohem

1. Připravte kvásek: Do malého množství vlažného mléka (cca 3 lžíce) přidejte 3 lžíce cukru a rozdrobenou polovinu kostky droždí. Mísu s kváskem dejte na teplé místo, aby začal pracovat. Během krátké chvíle by se měla vytvořit pěna.

2. Připravte těsto: Do velké mísy nasypte 400 g hladké mouky. Studený ztužený tuk nastrouhejte na hrubém struhadle přímo do mouky. Přidejte 1 celé vajíčko, špetku soli a vzešlý kvásek.

3. Rychle vypracujte hladké a nelepivé těsto. Vzhledem k tomu, že je těsto nekynuté, není potřeba dlouho čekat – ihned po zpracování je připraveno.

4. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tenký plát (cca 3 mm). Vykrajujte z něj kolečka, čtverečky nebo speciální vykrajovátka ve tvaru kytiček.

5. Připravte náplň: Tvaroh smíchejte se žloutkem, moučkovým a vanilkovým cukrem. Podle chuti můžete přidat i rozinky. Náplň by měla být hustá, aby během pečení nevytekla.

6. Na vykrojené tvary naneste lžičku tvarohové náplně. Přehněte okraje koláčku (do šátečku, taštičky nebo kytičky) a pečlivě je k sobě přitlačte, aby náplň během pečení nevytekla.

7. Pečení: Koláčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů (horní a spodní ohřev) po dobu 15 až 20 minut, dokud nebudou zlatavé.

8. Obalování: Koláčky vyjměte z trouby a ještě za tepla je obalujte v moučkovém cukru. Teplé pečivo cukr lépe absorbuje a vytvoří na povrchu sladkou krustu.

Obrázek k receptu na nekynuté koláčky s tvarohem
Foto: Cooky.cz, recept na nekynuté koláčky s tvarohem

Tipy redakce

  • Tuk strouhejte studený: Pro co nejkřehčí těsto je klíčové, aby byl ztužený tuk co nejstudenější. Strouháním do mouky se tuk rovnoměrně rozprostře a zabrání se jeho přehřívání rukama, což vede k dokonalejší textuře.
  • Přidejte citronovou kůru do náplně: Pro intenzivnější a svěžejší chuť tvarohové náplně přidejte do směsi trochu jemně nastrouhané citronové kůry. Krásně to vyváží sladkost.
  • Koláčky obalujte ihned: Obalení v moučkovém cukru je nutné provést ihned po vytažení z trouby, dokud jsou koláčky horké. Cukr se na povrchu rozpustí a vytvoří jemný, ale pevný obal.
  • Experimentujte s náplněmi: Nekynuté těsto je univerzální – zkuste místo tvarohu použít švestková povidla, makovou náplň nebo hustou marmeládu. Vždy dbejte na to, aby byla náplň hustá a nevytekla.
Obrázek k receptu na majonézové koláčky

Nadýchané majonézové koláčky: Vydrží vláčné i další dny

Obrázek k receptu na valašské frgále

Valašské frgály aneb obří kynuté koláče s přísnou recepturou. Příchutě dělám hruškové, povidlové, makové i tvarohové

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest