Jak určitě všichni víme, brambory nejsou všechny stejné. Na dokonalou kaši se používají moučné brambory varný typ C, protože se snadno rozvaří a vytvoří hladkou konzistenci. Francouzi říkají, že dobrá kaše začíná u másla, protože máslo není jen přísada, je to základní chuť kaše a jemnost a plnost chuti dělá právě ono. Možná si řeknete, že je to přehnané, ale v jejich základních receptech je másla klidně víc než brambor.

Další velice zásadní surovinou je teplé mléko, když jej přidáte studené, brambory se můžou srazit a kaše nebude hladká. Teplé mléko nebo smetana kaši krásně provoní a spojí. Možná budete překvapeni, jako jsem byla i já, ale kaše se nešlehá mixérem ale ručním mačkadlem nebo metlou. A víte proč je tomu tak? Protože brambory obsahují škrob a tento se při přemixování může změnit na lepkavou hmotu. Takže na kaši ručně, moji milí!!! A když už elektrickým, tak pouze chviličku a nepřehánět to!

Recept na výbornou, jemnou bramborovou kaši

Ingredience potřebné na přípravu bramborové kaše, která se vždycky povede

  • 1 kg brambor varný typ C
  • sůl
  • 50 g másla
  • 200 ml horkého mléka

Jak na jemnou kaši – postup přípravy bramborové kaše

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, omyjeme.

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme.
Zdroj: Rychle se najíst, Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme.

2. Brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme do měkka.

3. Uvařené brambory scedíme, přidáme máslo a horké mléko.

Uvařené brambory scedíme, přidáme máslo a horké mléko.
Zdroj: Rychle se najíst, Uvařené brambory scedíme, přidáme máslo a horké mléko.

4. Kaši vyšleháme ručně, případně ručním šlehačem – nepřešlapáváme, protože se stane lepkavou. V případě potřeby kaši dosolíme.

Když je kaše udělaná správně, je nadýchaná, máslová, jemná a bez jediné hrudky.

Obrázek k receptu na švédskou bramborovou kaši

Švédové vědí, jak připravit dokonalou bramborovou kaši: Zamilujete si ji již od první lžičky

Obrázek k receptu na sametovou bramborovou kaši

Bramborová kaše z domácích raných brambor: Vyzkoušejte tuto sametově hedvábnou přílohu

Fotky a zdroj: Rychle se najíst

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest