Jak určitě všichni víme, brambory nejsou všechny stejné. Na dokonalou kaši se používají moučné brambory varný typ C, protože se snadno rozvaří a vytvoří hladkou konzistenci. Francouzi říkají, že dobrá kaše začíná u másla, protože máslo není jen přísada, je to základní chuť kaše a jemnost a plnost chuti dělá právě ono. Možná si řeknete, že je to přehnané, ale v jejich základních receptech je másla klidně víc než brambor.
Další velice zásadní surovinou je teplé mléko, když jej přidáte studené, brambory se můžou srazit a kaše nebude hladká. Teplé mléko nebo smetana kaši krásně provoní a spojí. Možná budete překvapeni, jako jsem byla i já, ale kaše se nešlehá mixérem ale ručním mačkadlem nebo metlou. A víte proč je tomu tak? Protože brambory obsahují škrob a tento se při přemixování může změnit na lepkavou hmotu. Takže na kaši ručně, moji milí!!! A když už elektrickým, tak pouze chviličku a nepřehánět to!
Recept na výbornou, jemnou bramborovou kaši
Ingredience potřebné na přípravu bramborové kaše, která se vždycky povede
- 1 kg brambor varný typ C
- sůl
- 50 g másla
- 200 ml horkého mléka
Jak na jemnou kaši – postup přípravy bramborové kaše
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, omyjeme.

2. Brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme do měkka.
3. Uvařené brambory scedíme, přidáme máslo a horké mléko.

4. Kaši vyšleháme ručně, případně ručním šlehačem – nepřešlapáváme, protože se stane lepkavou. V případě potřeby kaši dosolíme.
Když je kaše udělaná správně, je nadýchaná, máslová, jemná a bez jediné hrudky.
Švédové vědí, jak připravit dokonalou bramborovou kaši: Zamilujete si ji již od první lžičky
Bramborová kaše z domácích raných brambor: Vyzkoušejte tuto sametově hedvábnou přílohu
Fotky a zdroj: Rychle se najíst