Tento cheesecake s Lotus sušenkami mě okouzlil hned při prvním ochutnání – podával se jako dezert během husích hodů v jedné pražské restauraci a jeho chuť mě překvapila. Doma jsem si ho pak zkusila připravit sama a zjistila jsem, že důležité jsou právě Lotus karamelové sušenky s jemně kořeněnou chutí. Sehnala jsem je nakonec v obchodě jednoho z našich předních řetězců a mám pocit, že jsem je viděla i v jiných řetězcích.
Základ tvoří rozdrcené Lotusky smíchané s máslem, které vytvoří pevnou, voňavou a křupavou vrstvu. Na ní přijde jemný krém z tvarohu, smetanového sýra a šlehačky, který je svěží, krémový a v kontrastu se spodní vrstvou. Cheesecake není těžký ani přeslazený a díky sušenkám má nezaměnitelný chuťový podpis, který ho odlišuje od klasických verzí.
Recept na nepečený cheesecake s Lotus sušenkami
Ingredience na cheesecake s Lotus sušenkami
- forma o průměru cca 20-22 cm
- 200 g Lotus sušenek
- 100 g rozpuštěného másla
- 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 200 g smetanového sýra (Phyladelphia)
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkové esence
- 200ml smetany ke šlehání
- 6 plátků želatiny (nebo jeden sáček práškové želatiny)
Čím ozdobit cheesecake
- 2-3 lžíce Lotusového másla (Biscoff pomazánky) – volitelné
- pár rozdrcených sušenek
- čerstvá citrónová šťáva
Postup přípravy nepečeného sýrového koláče
1. Lotusové sušenky rozmixujeme nebo rozdrtíme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem, natlačíme do dortové formy vyložené pečícím papírem a směs utlačíme například dnem skleničky.
2. Formu dáme na půl hodiny do lednice vychladit.
3. Želatinu necháme nabobtnat podle návodu v troše vody.
4. Tvaroh smícháme se smetanovým sýrem, cukrem a vanilkou.

Videorecept na malinový cheesecake
5. Šlehačku vyšleháme zvlášť do tuha.
6. Želatinu ohřejeme (nevaříme) a smícháme s trochou náplně, pak zamícháme do celé náplně.
7. Nakonec opatrně vmícháme šlehačkou.
8. Naplň naneseme na Sušenkový korpus a zahladíme.
9. Dáme chladit do lednice aspoň na 4 hodiny, ideálně do druhého dne.
Tip na servírování Lotuskového cheesecake
Před podáváním rozpustíme Lotusovou pomazánku, kterou ochutíme citrónovou šťávou a polijeme povrch koláče. Posypeme pár rozdrobenými sušenkami.

Báječně krémový meruňkový cheesecake: antický olympijský doping

Nepečený cheesecake s třešňovým kompotem a želatinou: dezert s původem v Řecku
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková