Tento cheesecake s Lotus sušenkami mě okouzlil hned při prvním ochutnání – podával se jako dezert během husích hodů v jedné pražské restauraci a jeho chuť mě překvapila. Doma jsem si ho pak zkusila připravit sama a zjistila jsem, že důležité jsou právě Lotus karamelové sušenky s jemně kořeněnou chutí. Sehnala jsem je nakonec v obchodě jednoho z našich předních řetězců a mám pocit, že jsem je viděla i v jiných řetězcích.

Základ tvoří rozdrcené Lotusky smíchané s máslem, které vytvoří pevnou, voňavou a křupavou vrstvu. Na ní přijde jemný krém z tvarohu, smetanového sýra a šlehačky, který je svěží, krémový a v kontrastu se spodní vrstvou. Cheesecake není těžký ani přeslazený a díky sušenkám má nezaměnitelný chuťový podpis, který ho odlišuje od klasických verzí.

Recept na nepečený cheesecake s Lotus sušenkami

Ingredience na cheesecake s Lotus sušenkami

  • forma o průměru cca 20-22 cm
  • 200 g Lotus sušenek
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 200 g smetanového sýra (Phyladelphia)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 6 plátků želatiny (nebo jeden sáček práškové želatiny)

Čím ozdobit cheesecake

  • 2-3 lžíce Lotusového másla (Biscoff pomazánky) – volitelné
  • pár rozdrcených sušenek
  • čerstvá citrónová šťáva

Postup přípravy nepečeného sýrového koláče

1. Lotusové sušenky rozmixujeme nebo rozdrtíme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem, natlačíme do dortové formy vyložené pečícím papírem a směs utlačíme například dnem skleničky.

Lotus sušenky rozdrobíme a smícháme s máslem.
Zdroj: Youtube.com, FitwaffleKitchen, Lotus sušenky rozdrobíme a smícháme s máslem.

2. Formu dáme na půl hodiny do lednice vychladit.

3. Želatinu necháme nabobtnat podle návodu v troše vody.

4. Tvaroh smícháme se smetanovým sýrem, cukrem a vanilkou.

Jednoduchý video recept na malinový cheesecake

Videorecept na malinový cheesecake

5. Šlehačku vyšleháme zvlášť do tuha.

6. Želatinu ohřejeme (nevaříme) a smícháme s trochou náplně, pak zamícháme do celé náplně.

7. Nakonec opatrně vmícháme šlehačkou.

8. Naplň naneseme na Sušenkový korpus a zahladíme.

9. Dáme chladit do lednice aspoň na 4 hodiny, ideálně do druhého dne.

Tip na servírování Lotuskového cheesecake

Před podáváním rozpustíme Lotusovou pomazánku, kterou ochutíme citrónovou šťávou a polijeme povrch koláče. Posypeme pár rozdrobenými sušenkami.

Obrázek receptu na Báječně krémový meruňkový cheesecake

Báječně krémový meruňkový cheesecake: antický olympijský doping

Nepečený cheesecake s třešňovým kompotem a želatinou: dezert s původem v Řecku

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest