Jsou dny, kdy horko je tak nesnesitelné, že pomyšlení na rozehřátou troubu v nás vyvolá spíš povzdech, než hlad. A právě v takových dnech přichází na řadu Chladivý kuřecí salát s majonézou. Pokrm, který nezatíží, ale osvěží, je krémový, lehce pikantní, sytý a přesto neunavující. Mohou se v něm sejít zbytky nedělního pečeného kuřete s křupavostí zeleniny a jemností vajíček, zeleniny a bylinek.
Toto jídlo se servíruje v miskách na ledových listech salátu, nebo jen tak s kouskem pečiva nebo samotné. Salát není žádný moderní výmysl, je to starý známý, který v létě je přesně tam, kde má být, ve stínu na stole, se sklenicí citronové vody a dobrou náladou.
Recept na ideální pokrm do letních dnů Kuřecí salát
Ingredience potřebné na přípravu Chladivého kuřecího salátu s majonézou
- 450 g kuřecích prsou nakrájených na 6 cm velké kusy (můžou být i zbytky vařeného nebo pečeného kuřete bez kosti a kůže
- 2 nakrájená platy celeru
- 1/2 nakrájené a zbavené semínek červené papriky
- 4-6 zelených oliv – vypeckovaných a pomletých
- 1/4 hrnku nakrájené červené cibule
- 1/2 až 1 jablko zbavené jádřinců a nakrájené
- 1/3 ledového salátu nakrájeného na proužky
Zálivka
- 5 lžic majonézy
- 1 lžíce švestkového nebo jiného džemu z bobulovitého ovoce nebo menší množství medu
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy salátu
1. Uvaříme kuřecí maso, pokud používáme zbytky kuřete, vaření vynecháme.
2. 2 litry vody přivedeme k varu, přidáme 2 lžíci soli, přidáme kuřecí maso nakrájené na velké kusy, znovu přivedeme k varu, oheň vypneme a pod pokličkou necháme maso ve vodě 15 minut.
3. Ve větší mise si připravíme zálivku. smícháme majonézu, džem a citronovou šťávu. Podle chuti osolte a opepřete. Sladkost a kyselost regulujeme přidáním džemu nebo citronu.
4. Do zálivky přidáme nasekaný celer, cibuli, papriku, olivy a jablko.
5. Kuře nakrájíme na kostičky a smícháme se zálivkou.
6. Těsně před podáváním přidáme do salátu nakrájený ledový salát.
Salát podáváme samotný nebo s čerstvým pečivem.

Salát Amorovy slzy – osvěžující letní salát s kuřecím masem
