Sluníčka na talíři. I tak nazveme naše citronové tartaletky, které svojí sladko-kyselou chutí osvěží během horkých letních dní. A pokud počasí zatím nevypadá na slunečné teplé dny, můžete si ho s citronovými koláčky alespoň představit.
Trik v chutném korpusu na tyto letní koláčky spočívá v tom, že děláme těsto co nejtenčí možné. Pokud máte rádi tartaletky úhledně vroubkované= jako na obrázku, použijte vroubkované vykrajovátko na těsto. Máme pro vás ještě jeden důležitý tip. Těsně před tím, než dáte tartaletky do vyhřáté trouby, nechte je pořádně zchladit. Zajistíte tak to, aby si během pečení udržely svůj tvar.
Hvězdnou kvalitu samozřejmě určuje náplň. Příprava je jednoduchá a trvá jen asi deset minut od začátku do konce, ale výsledkem je bohatá, citronová chuť. To znamená, že je velmi snadné je připravit rychle a bez přílišné námahy. Barva je zcela přírodní a ostrá citrusová chuť přináší závan slunečního svitu. Tento recept funguje také s limetkami a může být vylepšen trochou pusinek navrch jak bylo již napsáno výše, aby byl dezert extra výjimečný.
Tartaletky rozkvetlé jako sedmikrásky
Chcete aby vaše tartaletky vypadaly jako rozkvetlé sedmikrásky? Udělejte po obvodu každého koláčku před podáváním kroužek ze šlehačky, zajistíte tak vzhled bílých lístků a žlutého středu v podobě pylu.
Stojí za to si je doma udělat?
Jedná se o opravdu jednoduchý dezert s lemon curd, který funguje úžasně – super barva, fantastická chuť. Opravdu doporučujeme! Pokud nemáte formy na skořápky a nebo nechcete připravovat tartaletky, můžete tento jemný krém použít také na lívance nebo do muffinů.
Recept na citronové tartaletky
Potřebné vybavení
- 1 Hrnec
- Formičky na tartaletky
- Ruční šlehač
Suroviny
Ingredience na tartaletky
- 350 g Mouky
- 130 g Moučkového cukru
- 130 g Másla
- 2 ks Vejce
- Špetka soli
- Studená voda
Ingredience na citronový krém
- 1 ks Vejce
- 1 ks Žloutek
- 50 g Moučkového cukru
- 50 ml Citronové šťávy
- 55 g Másla
- Kůra z 1 citronu
Postup
Příprava tartaletek
- Do mísy vložíme mouku, cukr a sůl a promícháme.
- Poté přidáme máslo a ručně ho zapracujeme do směsi, dokud nezískáme drobivou konzistenci.
- Přidáme žloutek a postupně přiléváme studenou vodu, dokud nevytvoříme vláčné těsto.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho odpočívat hodinu v lednici.
- Po odpočinutí těsto rozválíme na tenký plát a vyložíme jím formičky na tartaletky, které pokryjeme pečicím papírem.
- Pečeme 20 minut a odstraníme pečící papír.
- Pečeme dalších cca 10 minut dozlatova a necháme vychladnout.
Příprava citronového krému
- V hrnci si smícháme všechny suroviny na krém kromě másla.
- Dáme na slabý oheň a mícháme cca 4 minuty do zhoustnutí.
- Odstavíme, přidáme máslo a šleháme, dokud nemáme konzistentní směs.
- Následně obsah hrnce propasírujeme přes síto, abychom oddělili citronovou kůru.
- Lžící postupně dáme krém na vychladlé tartaletky.
- Necháme vychladnout.