Bûche de Noël, neboli vánoční poleno. Jedná se o tradiční francouzský dezert, který se podává během vánočních svátků, ale samozřejmě i během roku, když si chceme připravit nadýchanou čokoládovou roládu. Její historie sahá až do středověku, kdy rodiny během zimního slunovratu pálily v krbu velké dřevěné poleno jako symbol příchodu delších dnů a návratu tepla a světla.
S rozvojem moderních kuchyňských technik a změnami v domácnostech se tento zvyk postupně přenesl do podoby dezertu, který tak trochu připomíná dřevěné poleno – roládu. Bûche de Noël se skládá z piškotového těsta, které se naplní krémem, sroluje a potáhne čokoládovým krémem nebo polevou, aby připomínalo skutečné poleno. Povrch se často zdobí tak, aby připomínal kůru stromu, a dekoruje se marcipánovými nebo meringue houbami, listy a dalšími ozdobami.
Recept na nadýchanou roládu s tradicí – Bûche de Noël
Celková doba přípravy cca 3 hodiny.
Ingredience pro přípravu
Piškotové těsto na roládu:
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1/4 hrnku kakaa
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1/4 lžičky soli
- 4 vejce
- 2/3 hrnku cukru
- 1/4 hrnku zakysané smetany
- 1/4 hrnku oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
Náplň jako vánek:
- 1 a 1/4 hrnku vychlazené husté smetany
- 1/3 hrnku moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Čokoládová poleva:
- 3/4 hrnku husté smetany
- 170 g kvalitní čokolády
Postup přípravy těsta
1. Nejdříve si dáme předehřát troubu na 180°C a plech o rozměru cca 43 x 30 cm vyložíme pečícím papírem.
2. V míse smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, kukuřičný škrob a sůl.
3. V jiné velké míse si ušleháme 4 bílky do tuhého sněhu a v jiné velké míse ušleháme žloutky s cukrem do světle žluté hmoty.
4. Do žloutkové hmoty přidáme zakysanou smetanu, olej a vanilkový extrakt. Šleháme do homogenní směsi.
5. Do této směsi nyní přidáme suché suroviny z 2. kroku a vyšleháme husté těsto.
6. Ve 2 fázích do tohoto těsta opatrně vmícháme bílkový sníh a hotové těsto rovnoměrně nalejeme na plech.
7. Plech vložíme do předehřáté trouby na 15 – 20 minut, stav vyzkoušíme párátkem.
8. Během pečení si připravíme čistou kuchyňskou utěrku o velikosti minimálně plechu v troubě a poprášíme si ji moučkovým cukrem.
9. Hotový korpus vyklopíme na utěrku, odstraníme pečící papír a vrškem poprášíme moučkovým cukrem.
10. I s utěrkou opatrně korpus srolujeme od kratší strany do tvaru rolády a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Příprava náplně
1. Ve větší míse vyšleháme smetanu s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem do tuhé šlehačky.
2. Vychladlý korpus rozbalíme a šlehačku rozetřeme v rovnoměrné vrstvě tak, aby nám po stranách zůstaly čisté odstupy cca 1 cm.
3. Srolujeme roládu zpět a dáme na 1 hodinu do lednice.
4. Pro tradiční vzhled můžeme odříznout kousek od okraje rolády pod mírným úhlem a odříznutý kus naaranžovat ze strany rolády. Vznikne nám jakási větev nebo poleno.
Postup přípravy polevy
1. Ve vodní lázni si smícháme nasekanou čokoládu se smetanou, dokud se úplně nerozpustí. Dno hrnce by se nemělo přímo dotýkat hladiny vodní lázně.
2. Necháme polevu asi 10 minut vychladnout a poté ji za tepla nalejeme na roládu o povrchu i po stranách.
3. Pro tradiční vzhled necháme dalších 10 minut odležet a poté pomocí vidličky vytvoříme na čokoládě rýhy, které připomínají kůru stromu.
4. Můžeme dozdobit brusinkami, rozmarýnem nebo třeba moučkovým cukrem.
Tip na závěr
Nejlepší čokoláda pro tuto roládu je polosladkého typu, ideálně s vysokým podílem kakaa a určená pro cukrářské účely. Ale ve své podstatě použijte jakoukoliv čokoládu, která vám chutná a bode dobře korespondovat s jemnou krémovou náplní.