5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Nugáty jsou lahodným dezertem, který se skládá ze tří vrstev: dvě vnější vrstvy jsou z hořké čokolády, zatímco prostřední vrstva je z lahodného, oříškového máslového krému. Krém je jemnější a má výraznou chuť lískových oříšků. Tyto sladkosti mají charakteristický tvar kostky.

Výroba Nugátů je až překvapivě snadná; stačí rozpustit dva druhy čokolády ve vodní lázni a pečlivě respektovat dobu odpočinku každé vrstvy. Tento proces zaručí, že výsledná konzistence a chuť budou dokonalé. Domácí nugáty jsou vynikající jako závěr jídla, ideální během oslav nebo podávané s dobrou kávou.

Příprava domácího nugátového dezertu

Pro přípravu těchto nugátových kostek nejprve rozpustíme hořkou čokoládu ve vodní lázni. Následně formu vymažeme tukem a vyložíme pečicím papírem. Polovinu rozpuštěné hořké čokolády nalijeme do formy a dáme na cca 10 minut do mrazáku. Zbylou čokoládu necháme nad lázní, aby zůstala teplá. Mezitím v jiné misce rozpustíme bílou čokoládu a přidáme oříškový krém a vše důkladně promícháme. Po uplynutí doby odpočinku nalijeme krémovou vrstvu a dáme na 10 minut do mrazáku. Nakonec vytvoříme poslední vrstvu a uložíme opět do mrazáku. Po úplném ztuhnutí vyndáme z mrazáku a nakrájíme na malé kostky a podáváme.

Obrázek: cookist, Italský čokoládový dort

Recept na domácí nugáty ze tří vrstev

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Doba odpočinku v chladu 40 minut
Celkový čas 1 hodina
Porcí 12 kousků
Kombinace vrstev z hořké čokolády a máslovo-oříškového krému nechá vzniknout lahodný domácí nugátový dezert.

Potřebné vybavení

  • Forma na dort
  • Miska

Suroviny

  • 450 gramů hořké čokolády
  • 200 gramů bílé čokolády
  • 1 polévková lžíce oříškového krému
  • máslo

Postup 

  • Rozpusťte hořkou čokoládu ve vodní lázni.
    Hořká čokoláda

    Obrázek: cookist, Rozpouštění hořké čokolády

  • Vymažte tukem formu o rozměrech 12 × 25 centimetrů a vyložte ji pečicím papírem.
  • Nalijte do ní polovinu rozpuštěné hořké čokolády a dejte do mrazáku asi na 10 minut.
  • Zbytek hořké čokolády ponechte ve vodní lázni.
  • V jiné misce rozpusťte bílou čokoládu a poté přidejte oříškový krém. Dobře promíchejte, dokud nezískáte hladkou a homogenní směs.
    Bílá čokoláda

    Obrázek: cookist, Rozpouštění bílé čokolády

  • Po uplynutí doby odpočinku vyndejte formu s čokoládou z mrazáku a nalijte na ni rozpuštěnou bílou čokoládu s oříškovým krémem.
  • Směs dobře rozetřete, aby byla vrstva rovnoměrná, a vraťte do mrazáku na dalších 10 minut.
  • Poté nalijte zbývající rozpuštěnou hořkou čokoládu, aby se vytvořila poslední vrstva. Vraťte do mrazáku a nechte úplně ztuhnout.
    Vrstvení čokolády

    Obrázek: cookist, Vrstvení čokolády do formy

  • Vyjměte čokoládový bochník z formy a nechte ho několik minut změknout na pokojové teplotě. Poté nožem zarovnejte okraje.
  • Pomocí nože nakrájejte čokoládové pralinky na menší kostky.
    Krájení dezertu

    Obrázek: cookist, Krájení dezertu z čokolády

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: bílá čokoláda, čokoláda, krém, máslový krém, nugát, nugátový dezert, oříškový krém, oříšky
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest