Žabí hubičky je cukroví méně známé, ale o to zajímavější, protože evokuje malé polibky, neboli “hubičky”. Je to cukroví staročeské a pochází z regionů, kde se hojně peklo sladké pečivo a cukroví zejména na Vánoce. Cukroví je zajímavé nejen svým názvem, ale také jemností těsta a sladkou náplní. Je skvělé na vánoční stůl nebo jako lehká pochoutka při slavnostních příležitostech. Jeho pečení je nenáročné ale zábavné a upoutá určitě pozornost nejen dospělých, ale i našich nejmenších.
Recept na Cukroví Žabí hubičky
Ingredience na přípravu
Těsto na cukroví
- 250 g hladké mouky
- 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
- 1 vejce
- 250 g změklého másla
Náplň do hubiček
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 80 g moučkového cukru
- 2PL kakaa
- 1 vejce
- 3 PL rumu
Postup přípravy žabích hubiček
1. V misce smícháme hladkou mouku a prášek do pečiva, přidáme vejce a máslo, promícháe.
2. Ručně zpracujeme těsto, které necháme 1 hodinu v lednici odpočívat.
3. Zatím si připravíme náplň a to smícháním mletých ořechů s cukrem, kakaem a cukrem. Přidáme vejce a rum. Pořádně promícháme.
4. Těsto rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu vrátíme do lednice.
5. Přes pečící papír těsto rozválíme na válu na tloušťku 4 mm.
6. Vykrajovátkem namáčeným v oleji vykrajujeme tvary a ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
7. Cukrářským sáčkem stříkneme náplň doprostřed každého kolečka a neúplným zmáčknutím (dle obrázku) vytvoříme jakousi žabí hubičku.
8. Pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů 10 minut.
9. Stejný postup opakujeme s druhou polovinou těsta.
Další tipy na cukroví
Když nemáme rádi anebo z nějakého důvodu nesmíme používat ořechy, můžeme do žabiček použít čokoládu, nebo marcipán či povidla. Pro bohatší chuť můžeme do těsta přidat citronovou kůru anebo vanilkovou esenci.