Žabí hubičky je cukroví méně známé, ale o to zajímavější, protože evokuje malé polibky, neboli “hubičky”. Je to cukroví staročeské a pochází z regionů, kde se hojně peklo sladké pečivo a cukroví zejména na Vánoce. Cukroví je zajímavé nejen svým názvem, ale také jemností těsta a sladkou náplní. Je skvělé na vánoční stůl nebo jako lehká pochoutka při slavnostních příležitostech. Jeho pečení je nenáročné ale zábavné a upoutá určitě pozornost nejen dospělých, ale i našich nejmenších.

Recept na Cukroví Žabí hubičky

Ingredience na přípravu

Těsto na cukroví

  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 250 g změklého másla

Náplň do hubiček

  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g moučkového cukru
  • 2PL kakaa
  • 1 vejce
  • 3 PL rumu

Postup přípravy žabích hubiček

1. V misce smícháme hladkou mouku a prášek do pečiva, přidáme vejce a máslo, promícháe.

2. Ručně zpracujeme těsto, které necháme 1 hodinu v lednici odpočívat.

3. Zatím si připravíme náplň a to smícháním mletých ořechů s cukrem, kakaem a cukrem. Přidáme vejce a rum. Pořádně promícháme.

4. Těsto rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu vrátíme do lednice.

Hotové těsto rozdělíme na 2 poloviny.
Hotové těsto rozdělíme na 2 poloviny.

5. Přes pečící papír těsto rozválíme na válu na tloušťku 4 mm.

6. Vykrajovátkem namáčeným v oleji vykrajujeme tvary a ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.

Vykrajovátkem vykrajujeme tvary.

Vykrajovátkem vykrajujeme tvary.

7. Cukrářským sáčkem stříkneme náplň doprostřed každého kolečka a neúplným zmáčknutím (dle obrázku) vytvoříme jakousi žabí hubičku.

Plníme ořechovou náplní.

Plníme ořechovou náplní.
Stlačením vytvoříme tvar hubičky.

Stlačením vytvoříme tvar hubičky.

8. Pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů 10 minut.

Upečeme v troubě.

Upečeme v troubě.

9. Stejný postup opakujeme s druhou polovinou těsta.

Další tipy na cukroví

Když nemáme rádi anebo z nějakého důvodu nesmíme používat ořechy, můžeme do žabiček použít čokoládu, nebo marcipán či povidla. Pro bohatší chuť můžeme do těsta přidat citronovou kůru anebo vanilkovou esenci.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest