Dánské tvarohové plundry, často nazývané také jako „košíčky,“ jsou skutečným potěšením, které dokáže osladit každé ráno nebo odpolední kávu. Představte si jemné listové těsto s bohatou náplní z tvarohu, ozdobené šťavnatými třešněmi a provoněné vanilkou. Je to kombinace, která okamžitě zaujme a přenese vás do atmosféry útulné pekárny. V tomto receptu vám ukážu, jak si tento lahodný dezert připravit doma krok za krokem. Nebojte se, je to jednodušší, než se zdá!
Recept dánské tvarohové plundry
Délka pečení v troubě 20 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1 rozválené listové těsto
- 230 g tvarohu ve vaničce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 lžíce cukru
- 1,5 hrnku konzervovaných třešní
- 1 vejce
- nastrouhaná čokoláda
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 210°C a plech si vyložíme pečícím papírem.
2. Na pomoučněné pracovní ploše rozválíme listové těsto a rozřízneme ho podélně napůl.
3. Tyto dva vzniklé pruhy příčně rozřízneme na třetiny a u každého kousku těsta nyní nařízneme okraj kolek dokola asi 1 cm.
4. Vidličkou uděláme do těsta asi 6 vpichů v rámci okraje každého kusu, tím se během pečení nebude zvedat střed těsta.
5. V míse smícháme tvaroh s cukrem a vanilkovým extraktem a poté tento krém v množství 2 – 3 lžic naneseme na každý kousek těsta a rovnoměrně rozetřeme.
6. Doprostřed krému nyní přidáme asi 6 třešní a okraje těsta potřeme vajičkem.
7. Nyní pečeme 20 minut s tím, že po 10 minutách plech otočíme.
8. Upečené necháme vychladnout na mřížce a podáváme posypané moučkovým cukrem.
9. Můžeme posypat nastrouhanou čokoládou dle chuti.
Pověst tohoto výjimečného dezertu
Dánské plundry se staly neuvěřitelně populární nejen v Dánsku, ale i v zahraničí. V polovině 20. století, především díky imigraci a cestování, se tento dezert rozšířil do Spojených států, kde se stal velkým hitem. Dnes jsou dánské plundry známé po celém světě a najdeme je v mnoha variantách – od sladkých po slané, plněné ovocem, čokoládou, tvarohem nebo i mandlemi.