Dezert Clementine je elegantní a osvěžující pochoutka, která spojuje svěžest citrusových plodů s jemností smetany a jogurtu. Jeho nejvýraznějším prvkem jsou chutné mandarinky zvané klementinky, které mu dodají tu pravou svěží chuť.
Dezert Clementine je jednoduchý na přípravu, ale jeho chuť a vzhled zanechávají dojem luxusní a sofistikované pochoutky. Tento dezert je ideální volbou pro každého, kdo hledá lehký a osvěžující závěr svého jídla. Na přípravu budete potřebova klementinky, vejce, bílou čokoládu, banán, smetanu a želatinu.
Začneme přípravou formy
My jsme použili formu o průměru 8 cm a výšce 12 cm. Nakrájela jsem banán na menší kousky a namočila želatinu do studené vody. Smíchala jsem smetanu, žloutky, čokoládu a banán a směs jsem zahříval na parní lázni, dokud se čokoláda nerozpustila. Poté jsem přidala želatinu. Klementinky jsem napíchla na špejli a umístila na střed formy. Následně jsem je zalila krémovou směsí a nechala tuhnout. Po 7-8 hodinách jsem dezert vyndala z formy a nakrájela.
Recept na osvěžující dezert Klementinky – citrusová pochoutka
Potřebné vybavení
- skleničky
- Dortová forma
Suroviny
- 3 klementinky
- 2 žloutky
- 100 gramů bílé čokolády
- 1 banán
- 10 gramů želatiny
- 200 gramů smetany na šlehačku
Postup
- Vyložte dortovou formu potravinářskou fólií.
- Banán nakrájejte na menší kousky.
- Želatinu namočte do studené vody a nechte ji hydratovat.
- Do nerezové mísy dejte smetanu ke šlehání, žloutky, čokoládu a nakrájený banán.
Obrázek: bucataras, Citrusová lahůdka Clementine
- Mísu postavte na parní lázeň a směs průběžně míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a směs se dobře nepropojí.
Obrázek: bucataras, Jemná citrusová rozkoš
- Sundejte mísu z parní lázně a přidejte hydratovanou želatinu. Důkladně promíchejte, aby se želatina dobře rozpustila.
- Klementinky oloupejte a napíchněte na špejli.
Obrázek: bucataras, Klementinka, druh citrusového ovoce
- Špejli s klementinkami umístěte do středu dortové formy.
Obrázek: bucataras, Citrusový zázrak z Klementinek
- Nalijte krémovou směs kolem klementinek, snažte se, aby klementinky zůstaly uprostřed.
- Formu nechte tuhnout venku (pokud je chladno) nebo v lednici. Dezert nechte tuhnout přibližně 7-8 hodin.
- Dezert opatrně vyjměte z formy.
Obrázek: bucataras, Lahodné citrusové osvěžení
- Nožem s širokou čepelí, který jste předtím protáhli horkou vodou, rozkrájejte dezert.
Obrázek: bucataras, Recept na jemný a osvěžující dezert
Poznámky
- Doprostřed každé růžice klementinky umístěte nugát z hořké čokolády.