5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Dezert Clementine je elegantní a osvěžující pochoutka, která spojuje svěžest citrusových plodů s jemností smetany a jogurtu. Jeho nejvýraznějším prvkem jsou chutné mandarinky zvané klementinky, které mu dodají tu pravou svěží chuť.

Dezert Clementine je jednoduchý na přípravu, ale jeho chuť a vzhled zanechávají dojem luxusní a sofistikované pochoutky. Tento dezert je ideální volbou pro každého, kdo hledá lehký a osvěžující závěr svého jídla. Na přípravu budete potřebova klementinky, vejce, bílou čokoládu, banán, smetanu a želatinu.

Začneme přípravou formy

My jsme použili formu o průměru 8 cm a výšce 12 cm. Nakrájela jsem banán na menší kousky a namočila želatinu do studené vody. Smíchala jsem smetanu, žloutky, čokoládu a banán a směs jsem zahříval na parní lázni, dokud se čokoláda nerozpustila. Poté jsem přidala želatinu. Klementinky jsem napíchla na špejli a umístila na střed formy. Následně jsem je zalila krémovou směsí a nechala tuhnout. Po 7-8 hodinách jsem dezert vyndala z formy a nakrájela.

Obrázek: bucataras, Dezert Clementine dokonalé letní osvěžení

Recept na osvěžující dezert Klementinky – citrusová pochoutka

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 10 minut
Doba odpočinku, tuhnutí dezertu 8 hodiny
Celkový čas 8 hodiny 25 minut
Porcí 8 kusů
Klementinky jsou hybridem mezi mandarinkou a hořkým pomerančem, které byly objeveny ve Středomoří

Potřebné vybavení

  • skleničky
  • Dortová forma

Suroviny

  • 3 klementinky
  • 2 žloutky
  • 100 gramů bílé čokolády
  • 1 banán
  • 10 gramů želatiny
  • 200 gramů smetany na šlehačku

Postup 

  • Vyložte dortovou formu potravinářskou fólií.
  • Banán nakrájejte na menší kousky.
  • Želatinu namočte do studené vody a nechte ji hydratovat.
  • Do nerezové mísy dejte smetanu ke šlehání, žloutky, čokoládu a nakrájený banán.
    Svěží a elegantní dezert

    Obrázek: bucataras, Citrusová lahůdka Clementine

  • Mísu postavte na parní lázeň a směs průběžně míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a směs se dobře nepropojí.
    Letní citrusový zázrak

    Obrázek: bucataras, Jemná citrusová rozkoš

  • Sundejte mísu z parní lázně a přidejte hydratovanou želatinu. Důkladně promíchejte, aby se želatina dobře rozpustila.
  • Klementinky oloupejte a napíchněte na špejli.
    Klementinka

    Obrázek: bucataras, Klementinka, druh citrusového ovoce

  • Špejli s klementinkami umístěte do středu dortové formy.
    Svěží a krémový citrusový dezert

    Obrázek: bucataras, Citrusový zázrak z Klementinek

  • Nalijte krémovou směs kolem klementinek, snažte se, aby klementinky zůstaly uprostřed.
  • Formu nechte tuhnout venku (pokud je chladno) nebo v lednici. Dezert nechte tuhnout přibližně 7-8 hodin.
  • Dezert opatrně vyjměte z formy.
    Letní osvěžení ve skleničce

    Obrázek: bucataras, Lahodné citrusové osvěžení

  • Nožem s širokou čepelí, který jste předtím protáhli horkou vodou, rozkrájejte dezert.
    Jemný dezert z Klementinek

    Obrázek: bucataras, Recept na jemný a osvěžující dezert

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Doprostřed každé růžice klementinky umístěte nugát z hořké čokolády.
Cena: do 50 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká, Středomořská
Klíčové slovo: Banán, bílá čokoláda, klementinky, osvěžení, šlehačka, želatina


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest