Recept na Diplomatico – česky diplomatický neboli velvyslanecký dezert pochází údajně z Toskánska, kde se podával na velvyslaneckých a šlechtických hostinách. Odtud zřejmě pochází i jeho název. Původní recept využíval staré pečivo, krémy a sladké víno, a právě schopnost zužitkovat všechny přebytky a proměnit to v něco lahodného, byla považována za vrchol kuchařského umění.

Ve 20. století se dezert rozšířil po celé Itálii, zejména do oblastí Lazio a Kampanie, kde je oblíbený jako dezert k nedělnímu obědu. Základem zákusku je křehké listové těsto, krémovou vrstvu tvoří vanilkový pudink, piškotový korpus ochucený likérem Alchermeres – právě přináší sladkou a lehce mandlovou vůni s růžovým podtónem, která připomíná Itálii. No a celé to uzavírá bohatý poprašek moučkového cukru.

Recept na diplomatický zákusek s kapkou likéru a vůní Itálie

Ingredience potřebné na přípravu Dezertu s likérem Alchermes a pudinkem

  • 1 plat listového těsta (ideálně chlazené vyválené anebo domácí listové těsto)
  • 500 g pudinku (uvařený z práškových vanilkových pudinků anebo ze Zlatého klasu)
  • piškotový korpus (upečený, jak jste zvyklí)
  • 70 ml Alchermesu
  • 70 ml vody
  • moučkový cukr

Postup přípravy italského dezertu diplomatico

1. Rozválené listové těsto popícháme vidličkou a poprášíme moučkovým cukrem. Upečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 13 minut. V průběhu pečení těsto opět propícháme. Uvaříme si 2 balíčky vanilkového pudinku dle návodu na obalu. Necháme vychladit.

Listové těsto v průběhu pečení podruhé propícháme vidličkou.
Zdroj: primadelcaffesoddisfazioni7871, Listové těsto v průběhu pečení podruhé propícháme vidličkou.

2. Upečeme anebo koupíme jednoduchý kulatý piškotový korpus, který nakrájíme na plátky.

Kulatý piškotový korpus nakrájíme na platy.
Zdroj: primadelcaffesoddisfazioni7871, Kulatý piškotový korpus nakrájíme na platy.

3. Listové těsto prořízneme podélně na 2 poloviny. V misce si smícháme Likér s vodou.

Obrázek receptu na Místo odpalovaných věnečků řezy z odpalovaného těsta s dvojitou náplní a fondánovou polevou

Věnečkové řezy z odpalovaného těsta: Místo klasických věnečků připravíme řezy na plech s dvojitou náplní a fondánovou polevou

Upečené Listové těsto rozkrojíme podélně na polovinu.
Původ: primadelcaffesoddisfazioni7871, Upečené Listové těsto rozkrojíme podélně na polovinu.

4. Jednu polovinu listového těsta potřeme vanilkovým pudinkem a poklademe plátky piškotového korpusu.

Na listové těsto naneseme vanilkový pudink.
Zdroj: primadelcaffesoddisfazioni7871, Na listové těsto naneseme vanilkový pudink.
Poklademe platy korpusu a navlhčíme likérem s vodou.
Zdroj: primadelcaffesoddisfazioni7871, Poklademe platy korpusu a navlhčíme likérem s vodou.

5. Piškotový korpus navlhčíme směsí likéru a vody a znovu potřeme pudinkem.

6. Přikryjeme 2. platem listového těsta a odložíme na 3 hodiny do lednice.

Recept na zákusek ze zakysané smetany na plech

Zákusek se zakysanou smetanou na plech: Oblíbené řezy z kakaového korpusu a nadýchané smetanovo – pěnové vrstvy

Znovu naneseme pudinky a přilijeme 2. polovinou listového těsta.
Původ: primadelcaffesoddisfazioni7871, Znovu naneseme pudinky a přilijeme 2. polovinou listového těsta.

7. Okraje dezertu nožem zarovnáme, nakrájíme ho na 10 kostek a bohatě posypeme moučkovým cukrem.

Vychlazený zákusek nakrájíme na kostky a posypeme vrstvou Moučkového cukru.
Zdroj: primadelcaffesoddisfazioni7871, Vychlazený zákusek nakrájíme na kostky a posypeme vrstvou Moučkového cukru.

Co je Alchermes?

Alchermes je tradiční italský kořeněný likér jasně červené barvy a když jej nemáte můžete si udělat náhradu smícháním: 40 ml vody, 30 ml Amaretta nebo Mandlového sirupu, kapku růžové vody, špetky skořice a vanilky, kapky rumu a potravinářského červeného barviva.

Obrázek receptu na medové řezy s krémem a rybízovou náplní.

Medové řezy s jemným krémem a rybízovou náplní: Dokonale vrstvená pochoutka

Obrázek receptu na Listové řezy s pudinkovým krémem a rumovou polevou

Žloutkové řezy s pudinkovým krémem a rumovou polevou v listových plátech

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest