Recept na Diplomatico – česky diplomatický neboli velvyslanecký dezert pochází údajně z Toskánska, kde se podával na velvyslaneckých a šlechtických hostinách. Odtud zřejmě pochází i jeho název. Původní recept využíval staré pečivo, krémy a sladké víno, a právě schopnost zužitkovat všechny přebytky a proměnit to v něco lahodného, byla považována za vrchol kuchařského umění.
Ve 20. století se dezert rozšířil po celé Itálii, zejména do oblastí Lazio a Kampanie, kde je oblíbený jako dezert k nedělnímu obědu. Základem zákusku je křehké listové těsto, krémovou vrstvu tvoří vanilkový pudink, piškotový korpus ochucený likérem Alchermeres – právě přináší sladkou a lehce mandlovou vůni s růžovým podtónem, která připomíná Itálii. No a celé to uzavírá bohatý poprašek moučkového cukru.
Recept na diplomatický zákusek s kapkou likéru a vůní Itálie
Ingredience potřebné na přípravu Dezertu s likérem Alchermes a pudinkem
- 1 plat listového těsta (ideálně chlazené vyválené anebo domácí listové těsto)
- 500 g pudinku (uvařený z práškových vanilkových pudinků anebo ze Zlatého klasu)
- piškotový korpus (upečený, jak jste zvyklí)
- 70 ml Alchermesu
- 70 ml vody
- moučkový cukr
Postup přípravy italského dezertu diplomatico
1. Rozválené listové těsto popícháme vidličkou a poprášíme moučkovým cukrem. Upečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 13 minut. V průběhu pečení těsto opět propícháme. Uvaříme si 2 balíčky vanilkového pudinku dle návodu na obalu. Necháme vychladit.
2. Upečeme anebo koupíme jednoduchý kulatý piškotový korpus, který nakrájíme na plátky.
3. Listové těsto prořízneme podélně na 2 poloviny. V misce si smícháme Likér s vodou.

Věnečkové řezy z odpalovaného těsta: Místo klasických věnečků připravíme řezy na plech s dvojitou náplní a fondánovou polevou
4. Jednu polovinu listového těsta potřeme vanilkovým pudinkem a poklademe plátky piškotového korpusu.
5. Piškotový korpus navlhčíme směsí likéru a vody a znovu potřeme pudinkem.
6. Přikryjeme 2. platem listového těsta a odložíme na 3 hodiny do lednice.

Zákusek se zakysanou smetanou na plech: Oblíbené řezy z kakaového korpusu a nadýchané smetanovo – pěnové vrstvy
7. Okraje dezertu nožem zarovnáme, nakrájíme ho na 10 kostek a bohatě posypeme moučkovým cukrem.
Co je Alchermes?
Alchermes je tradiční italský kořeněný likér jasně červené barvy a když jej nemáte můžete si udělat náhradu smícháním: 40 ml vody, 30 ml Amaretta nebo Mandlového sirupu, kapku růžové vody, špetky skořice a vanilky, kapky rumu a potravinářského červeného barviva.

Medové řezy s jemným krémem a rybízovou náplní: Dokonale vrstvená pochoutka
