Také milujete ledovou kávu? Vězte, že nejen v létě je fajn si tuto dobrotu vychutnat. Chuť na ni můžeme dostat i během podzimu či zimy, a to nejen v hotelu či krytém bazénu, ale i doma. Dobrou zprávou je, že její obdobu vyrobíte z několika málo běžných surovin. Vejce, cukr, vanilku a instantní kávu máme jistě doma všichni. Právě vajíčko dodá krémovost a hladkou texturu, takže vaše káva bude zároveň i dezertem. Rozpustná káva zase představuje rychlou volbu pro ty, kdo nevlastní kávovar, džezvu nebo konvičku na espresso.
Zdravé mlsání plné energie
Ledová káva v různých obměnách vznikala po celém světě – Řekové mají své frappé, ve Vietnamu zase lidé s oblibou pijí kávu s ledem a kondenzovaným mlékem. V Evropě i Americe se v průběhu 20. století začalo experimentovat s kombinací vajec a mléka, která ve spojení s kávou dává vzniknout kávovým krémům a pěnám. Díky vejcím a mléku obsahuje takový nápoj nejen kofein, ale také bílkoviny, vápník a malé množství tuků, takže takováto dobrota pomáhá i udržet pocit sytosti. Je-li použitá káva kvalitní, přináší navíc antioxidanty a polyfenoly, takže se stává zdravou cestou k podpoře soustředění a vitality.
Co bude k přípravě potřebovat – Ingredience:
- Vejce – 2 ks;
- Cukr krystal – 1,5 polévkové lžíce;
- Mléko – ½ sklenice;
- Vanilkový extrakt (nebo vanilkový cukr) – podle chuti;
- Instantní káva – 2 polévkové lžíce.
Postup přípravy domácího frappuccina:
- Vejce rozklepněte do mísy a přisypte k nim cukr.
- Šlehejte, až z vajec a cukru vznikne hustá směs.
- Jakmile se tak stane, za stálého šlehání pomalu přilijte mléko.
- Připravenou směs vložte do další mísy, kterou jste předtím naplnili několika kostkami ledu a studenou vodou.
- Do hrnku vsypte kávu a přidejte 3–4 lžíce vroucí vody.
- Počkejte, až připravená káva trochu vychladne.
- Do studené směsi přilijte vychladlou kávu.
- Vše důkladně promíchejte, poté misku vložte do mrazáku.
- Nechte mrazit 25–30 minut, poté podávejte.
- Tip: Takto připravená káva je skvělým občerstvením, vychutnáte si ji jak samotnou, tak s dobrým dortem nebo například pohárem.

Vytvořte si doma lahodnou ledovou kávu – recept s postupem

Studená krémová káva: Tři suroviny k osvěžující kávové pochoutce
Zdroj: Autorský text, Healthline