Také milujete ledovou kávu? Vězte, že nejen v létě je fajn si tuto dobrotu vychutnat. Chuť na ni můžeme dostat i během podzimu či zimy, a to nejen v hotelu či krytém bazénu, ale i doma. Dobrou zprávou je, že její obdobu vyrobíte z několika málo běžných surovin. Vejce, cukr, vanilku a instantní kávu máme jistě doma všichni. Právě vajíčko dodá krémovost a hladkou texturu, takže vaše káva bude zároveň i dezertem. Rozpustná káva zase představuje rychlou volbu pro ty, kdo nevlastní kávovar, džezvu nebo konvičku na espresso.

Zdravé mlsání plné energie

Ledová káva v různých obměnách vznikala po celém světě – Řekové mají své frappé, ve Vietnamu zase lidé s oblibou pijí kávu s ledem a kondenzovaným mlékem. V Evropě i Americe se v průběhu 20. století začalo experimentovat s kombinací vajec a mléka, která ve spojení s kávou dává vzniknout kávovým krémům a pěnám. Díky vejcím a mléku obsahuje takový nápoj nejen kofein, ale také bílkoviny, vápník a malé množství tuků, takže takováto dobrota pomáhá i udržet pocit sytosti. Je-li použitá káva kvalitní, přináší navíc antioxidanty a polyfenoly, takže se stává zdravou cestou k podpoře soustředění a vitality.

Co bude k přípravě potřebovat – Ingredience:

  • Vejce – 2 ks;
  • Cukr krystal – 1,5 polévkové lžíce;
  • Mléko – ½ sklenice;
  • Vanilkový extrakt (nebo vanilkový cukr) – podle chuti;
  • Instantní káva – 2 polévkové lžíce.
Obrázek k receptu: Osvěžení jako z luxusní kavárny: domácí „frappuccino“ z pár ingrediencí!
Foto: Uživatel Annie Mole/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Osvěžení jako z luxusní kavárny: domácí „frappuccino“ z pár ingrediencí!

Postup přípravy domácího frappuccina:

  • Vejce rozklepněte do mísy a přisypte k nim cukr.
  • Šlehejte, až z vajec a cukru vznikne hustá směs.
  • Jakmile se tak stane, za stálého šlehání pomalu přilijte mléko.
  • Připravenou směs vložte do další mísy, kterou jste předtím naplnili několika kostkami ledu a studenou vodou.
  • Do hrnku vsypte kávu a přidejte 3–4 lžíce vroucí vody.
  • Počkejte, až připravená káva trochu vychladne.
  • Do studené směsi přilijte vychladlou kávu.
  • Vše důkladně promíchejte, poté misku vložte do mrazáku.
  • Nechte mrazit 25–30 minut, poté podávejte.
  • Tip: Takto připravená káva je skvělým občerstvením, vychutnáte si ji jak samotnou, tak s dobrým dortem nebo například pohárem.
Recept na domácí ledovou kávu - postup přípravy

Vytvořte si doma lahodnou ledovou kávu – recept s postupem

Obrázek receptu na studenou krémovou kávu.

Studená krémová káva: Tři suroviny k osvěžující kávové pochoutce

Zdroj: Autorský text, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest