Většinu lidí během letních horkých dní láká svěží zmrzlina na každém kroku. Někdy se však dostaví natolik úmorná vedra, že ani nechcete vylézt z domova. Situaci můžete samozřejmě vyřešit tak, že si zakoupíte svůj vlastní stroj na zmrzlinu. Ve většině případů je však tento způsob velice nákladný.
Předešlá myšlenka ale nemusí být tak úplně pravdivá. Domácí “zmrzlinovač” si dnes už pořídíte za pár korun a nadělá vám mnoho služby. V rozmezí 1 až 2 tisíc Kč zakoupíte domácí stroj na zmrzlinu, se kterým budete určitě spokojeni. V tomto receptu si vyrobíme sorbet z čerstvých jahod. Jahody existují různých odrůd a velikostí, obecně však platí, že čím menší jahody seženeme, tím lépe. Určitě neuděláte chybu, když se poohlédnete po malých lesních jahodách.
Jakmile máte ovoce, stačí, aby jste se rozhodli, zda chcete zmrzlinu, či sorbet. My jsme pro teplý letní den zvolili sorbet, protože je lehčí a svěžejší.
Příprava sorbetu je snadná a výsledek stojí za to
Nejprve si připravte sirup z vody, cukru, citronové šťávy a glukózy, který se vaří do hladka a poté nechá vychladnout. Mezitím omyjte jahody, odstraňte stopky a rozmixujte je na hladké pyré. Toto pyré smíchejte s chladným sirupem a celou směs dejte vychladit do lednice. Poté, co je směs vychlazená, vložte ji do zmrzlinovače, který promění tuto lahodnou směs v hedvábně jemný sorbet s intenzivní jahodovou chutí.
Domácí jahodový sorbet je bezkonkurenční
Hotový sorbet je skutečně osvěžující pochoutka, jehož chuť a barva jsou naprosto ohromující – růžová barva a svěží chuť jahod zcela pohltí vaše smysly. Tento recept vám umožní vytvořit skoro 2 litry sorbetu, který můžete podávat jako elegantní dezert na letních setkáních. Navíc, když porovnáte kvalitu a chuť tohoto domácího sorbetu s těmi komerčními, zjistíte, že domácí verze je bezkonkurenční.
Recept na jahodový sorbet
Potřebné vybavení
- 1 Hrnec
- Mixér
Suroviny
- 800 g Čerstvých jahod
- 200 g Cukru
- 120 ml Vody
- 1 lžička Glukózy
- Šťáva z 1 citronu
Postup
- Do hrnce si dáme vodu, cukr, glukózu a citronovou šťávu.
- Přivedeme k varu a odstavíme.
- Během chladnutí sirupu si umyjeme jahody.
- Jahody bez stonků si rozmixujeme, aby nám vzniklo pyré.
- Pokud nám vadí semínka, můžeme pyré propasírovat sítem, není to však nutné.
- Jahody smícháme se sirupem a necháme zchladnout v lednici.
- Připravenou směs dáme do zmrzlinovače.