Polévky a omáčky patří ke stálicím české kuchyně. Není divu, jde o jídla, která přináší mnoho báječných chutí i vůní, jsou prospěšná pro naše zdraví, a navíc nezruinují rodinný rozpočet. Dochutit je bez použití umělých zvýrazňovačů, přehnaného množství soli a dalších „šmakulád“ je snadnější, než si mnozí myslí. Kdo někdy měl na zahradě libeček, ten ví, jak voňavá a vděčná rostlina to je a jaké množství ho většinou vyroste. Ani obyvatelé bytovek nemusí klesat na mysli, čerstvý libeček lze v pohodě pěstovat v květináči na balkoně nebo přímo v kuchyni.
Vůně, chuť a zdraví: blahodárný libeček
Také cítíte typickou vůni libečku už při čtení tohoto článku? Vězte, že nejen aroma a chuť dodává toto oblíbené koření našim pokrmům. Libeček obsahuje také řadu zdraví prospěšných látek, například ftalidů, antioxidantů a vitaminů. Podporuje trávení, snižuje nadýmání a stimuluje vylučování trávicích šťáv. Má detoxikační a močopudné účinky, čímž přispívá ke správné funkci ledvin, jater a cévní soustavy. V potravinářství se využívají listy, ale ani kořen není radno vyhazovat, i ten totiž může velice prospět lidskému zdraví. My pro vás máme skvělý tip na to, jak si z libečku připravit domácí maggi, které dlouho vydrží.
Ingredience:
- Čerstvý libeček – 300 g;
- Mořská sůl – 50 g;
- Olej (volitelné, nemusí být) – dle potřeby.

Postup přípravy:
- Listy libečku otrhejte ze stonků.
- Důkladně je omyjte a poté osušte.
- Nasekejte je ideálně ve food procesoru, ale pozor, nerozemelte je úplně na kaši.
- Takto připravené listy vložte do větší mísy.
- K lístkům libečku přimíchejte mořskou sůl.
- Promíchejte a vyčkejte, až se mořská sůl zcela rozpustí.
- Takto připravenou směs dejte do uzavíratelné sklenice, kterou poté vložte do chladničky.
- Z libečku se postupně bude uvolňovat tekutina, která skvěle dochutí polévky, omáčky i další pokrmy.
- Zní to až neuvěřitelně, ale takto uskladněné libečkové „maggi“ vám v lednici vydrží až rok.
- Chcete-li si být trvanlivostí naprosto jisti, můžete na vršek kápnout trochu kvalitního oleje. Ten pak navíc bude i nosičem chuti.
Slepičí vývar, co se s kuřecím nedá srovnat – pomalu tažený, servírovaný v talíři zvaném koryto a nechybí zavářka
Bujon už nikdy nekupujte: Tento domácí recept je kvalitnější, chutnější a mnohem levnější
Zdroj: Autorský text, ScienceDirect