Zkusili jste si někdy doma vyrobit svoje máslo ze šlehačkové smetany? Není to žádný velký problém, není to ani drahá záležitost pokud máte svoje kravské mléko. Ale pokud smetanu koupíte v obchodě, ideálně tu 33 %, tak to není žádná levná sranda. No ale my přece nevyrábíme domácí pokrmy proto, aby jsme ušetřili, ale proto, aby byly kvalitní a chutné a hlavně naše domácí.
Kdysi na vesnici byla výroba domácího másla běžnou činností alespoň jednou za týden. V maštali byla kravička, každý den čerstvé mléko, no a bylo ho tolik, že se stihla nasbírat i smetana a pak se vyrábělo máslo. Nebyla to tak jednoduchá činnost jako dnes, u máselných se sedělo poměrně dlouho, než se máslo udělalo – u nás na Slovensku se jí říkalo “zbenka”, a byla ze dřeva, dnes už je to robot, který nám smetanu na máslo vyšlehá. Určitě se vám někdy stalo, že jste přešlehali šlehačku a místo šlehačky vám vzniklo něco jako máslo. No a to je ono. Smetana se šlehá do doby, než z ní není máslo A to je vlastně téměř celé.
Recept na výrobu domácího másla
Ingredience potřebné k přípravě domácího másla ze šlehačkové smetany
- 1 liter šlehačkové smetany (Olma 33%, naebo zakysané tučné smetany)
- mixér nebo ruční šlehač
- pečící papír na zabalení másla
Postup přípravy domácího másla

1. Smetanu si nalijeme do mixéru anebo misky s ručním šlehačem a šleháme, šleháme asi 5 minut, než nám nevznikne konzistence másla. Vzniklou tekutinu slijeme.
2. Metly na šlehači vyměníme a ještě tak 2 minuty šleháme s metlami na těsto.
3. Pak máslo vyndáme na pečící papír, kde ho vytvarujeme do hranolu a zabalíme. Odložíme do chladu.
4. Když máslo děláme ze šlehačkové smetany, je potřeba jej šlehat také do konzistence másla, poté vytahat děrovanou lžící nebo rukou a naložit do většího množství (tak 2 l) studené vody.
5. Při vytahování z vody máslo rukami vytvarujeme a pokládáme na potravinovou folii, do které máslo zabalíme a dáme chladit do lednice alespoň na 1 hodinu.

Vyzkoušejte oba způsoby výroby másla a porovnávejte, které je lepší.
Rychlý kvíz, který pomůže zjistit, jak dobře se člověk vyzná v máslech: Do cukroví totiž patří jen to nejkvalitnější