Je to jídlo domova, vůně dětství a nedělního klidu. Každý plátek má v sobě malé překvapení a proto se jí říká sekaná s tajemstvím nebo s překvapením. Sekaná je česká klasika, které kořeny sahají až do 19. století, kdy se maso stávalo dostupnějším s hospodyňky hledaly možnosti, jak z mála udělat více. No a tehdy vymyslely, že když se do sekané něco schová, jako například vejce, klobásy, sýr nebo zelenina, vznikne verze šťavnatá nad očekávání, překvapivá až slavnostní.
Plněná sekaná může být pokaždé trochu jiná, jednou v ní najdeme vejce, jindy zase uzeninu, nebo hrášek, či špenát. Může být balená ve slanině, nebo rolovaná na způsob rolády, možnosti její přípravy jsou neomezené, stejně jako fantazie kuchařů.
Recept na královnu nedělní tabule: plněnou sekanou
Ingredience potřebné na přípravu Sekané s překvapením uvnitř
- 1 kg mletého masa
- sůl a pepř dle chuti
- česnek dle chuti
- 1-2 lžíce koření na mleté maso
- 1-2 lžíce majoránky
- trochu strouhaného muškátového oříšku
- strouhanka (dle potřeby)
Na potření plátu potřebujeme
- 1-2 lžíce hořčice
Vaječná směs
- 6 vajec
- 1 lžíce másla
- sůl
Další plnění
- 1-2 párky (trampské cigáro)
- 1 červená kapie
Na potření povrchu
- 1 vejce
- 1 lžíce sladké papriky
Postup přípravy plněné sekané
1. V míse smícháme všechny suroviny určené na sekanou.
2. Na igelitovou fólii vytvarujeme plát z poloviny ochucené masové směsi.
3. Na másle osmažíme nepříliš do tuha osolená rozšlehaná vejce.
4. Maso potřeme zlehka hořčici a na ní navrstvíme vejce.
5. Pak po délce položíme párek a na proužky nakrájenou kápii.
6. Takto naplněnou sekanou pomocí folie pevně srolujeme, potřeme vejcem smíchaným se sladkou paprikou.
7. Vložíme na plech potřený olejem a pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů asi 1 hodinu.
8. Z uvedené dávky je asi 20 plátků. Stejný postup zopakujeme s druhou polovinou masa.
Tipy
Náplň lze nahradit strouhaným sýrem uprostřed, který při krájení krásně teče.
Na zeleninovou variantu můžeme použít dušený špenát, hrášek, mrkev nebo kapustu.
Slanina na povrchu dodá kouřovou chuť a křupavost.
Podlití pivem nebo vývarem před pečením dodá šťávě výraznější chuť.

Rodinný recept na domácí sekanou z mletého masa

O stupeň lepší sekaná: Domácí sekaná plněná vajíčkem, párkem a okurkou
pozn.: částečně upraveno AI