Majonézové těsto je jemné, vláčné a nenáročné. Pečivo z něj se skvěle hodí, když potřebujete domácí slané pečivo, například na oběd k polévce, nebo na výlet do krabičky, či na piknik v přírodě. Určitě si ho oblíbí i vaše děti na svačinu do školy, či na školní výlet. Protože děti vidí krásu a chuť vždycky v jednoduchosti, prostě když vidí, co jí a co jídlo obsahuje.
Jeho výhodou je, že potřebné suroviny má doma téměř každý a stačí jen trochu šikovnosti a fantazie. Například si tyto rohlíky naplnit sýrem. Výsledkem je takový malý zázrak, který chutná jako z nejlepší pekárny, nebo ještě lépe a když se do něj zakousnete vyteče z něj lahodný měkoučký sýr, který tomu celému dá ten správný efekt. jsou prostě báječné!
Recept na domácí rohlíky z majonézového těsta plněné sýrem
Ingredience potřebné na přípravu zlatých měšců se sýrovým pokladem
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 20 g čerstvého droždí
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 100 g majonézy
- 1 lžička soli
Náplň
- 100 g smetanového sýra
- 100 sýra Gouda
Dokončení
- 1 vejce
- sezam, kmín a podobně – dle chuti na posypání
Postup přípravy domácích rohlíků
1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a trochu cukru a necháme na teplém místě asi 10 minut vzejít kvásek.
2. Přidáme polovinu mouky smíchanou s majonézou a solí. Poté přidáváme druhou polovinu mouky smíchanou s práškem do pečiva. Stále hněteme až získáme velice měkké ale nelepivé těsto. Těsto necháme přikryté na teplém místě než zdvojnásobí svůj objem.
3. Těsto na pomoučeném válu rozdělíme na 16 kuliček, necháme asi 10 minut odpočívat a každou z kuliček vyválíme do elipsy. Každou elipsu potřeme smetanovým sýrem a na jeden konec položíme ukrojenou tyčinku Goudy a srolujeme do rohlíku.

Originální těsto připravené z neobvyklé ingredience, použít se dá na cokoliv
4. Rohlíky pokládáme na plech s pečícím papírem a necháme cca 30 minut nakynout. Poté je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem nebo kmínem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 stupňů dozlatova.

Dozlatova doma pečené rohlíčky z majonézového těsta
Tipy na závěr
Domácí rohlíky můžete dle chuti naplnit třeba šunkou, nebo párkem či klobásou dle chuti.

Domácí rohlíky dvojnásob kynuté v igelitovém sáčku
pozn.: částečně upraveno AI