Taky vám rodiče, když jste byli malí, občas připravili chleba namazaný sádlem? Pokud na tyto chutné večeře vzpomínáte s hlubokou dávku nostalgie jako my, jistě si rádi připravíte sterilizovanou zásobu do sklenic. Celá příprava zavařeného sádla je velmi jednoduchá.

Máme připravených pár sklenic, do kterých přidáme trochu koření

Vše upečeme v troubě. Zní to jednoduše, že? Nejdříve musíme nakrájet a namlít slaninu. Když jsem byla dítě, slanina byla tlustá na tři prsty, teď jsou to spíše tenké plátky. Používáme tvrdou slaninu, ne lůj, a po namletí ji naplníme do sklenic.

A teď k samotnému procesu

Na dno každé sklenice dám trochu česneku, zrnka nového koření pro krásnou vůni a bobkový list. Poté přidáme namletou slaninu do tří čtvrtin výšky sklenice a lehce stlačíme. Na vrch přidám trochu majoránky a sůl podle chuti. Sklenice zakryjeme fólií, položíme na plech vyložený silikonovou podložkou a vložíme do studené trouby. Pečeme při 190°C asi hodinu a půl, dokud se škvarky nezbarví do zlatohněda. Poté sklenice pevně uzavřeme a necháme je vychladnout.

Recept na zavařené sádlo

Délka sterilizace asi 1h 30 min, zavařovací sklenice.

Ingredience pro přípravu

  • 2,5 kg vepřového tuku bez loje
  • 5 stroužků česneku
  • 5 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 5 lžiček majoránky
  • sůl dle chuti

Postup přípravy

1. Sádlo si nakrájíme na tenčí nudličky a pomeleme v mlýnku na maso s většími otvory.

Sádlo si nakrájíme na tenčí nudličky.
Zdroj obrázku: Tomasz Strzelczyk, Sádlo si nakrájíme na tenčí nudličky.
Pomeleme v mlýnku na maso s většími otvory.
Zdroj obrázku: Tomasz Strzelczyk, Pomeleme v mlýnku na maso s většími otvory.

2. Do každé sterilizované sklenice dáme 1 bobkový list, 2 kuličky koření a 1 oloupaný a prolisovaný stroužek česneku.

3. Dále zaplníme sklenice rozemletým tukem tak do 3/4 objemu a lžící mírně promícháme.

4. Nakonec do každé sklenice přidáme 1 lžičku majoránky a půl lžičky soli.

5. Každý otvor sklenice zakryjeme alobalem a sklenice postavíme na plech.

Každý otvor sklenice zakryjeme alobalem a sklenice postavíme na plech.
Zdroj obrázku: Tomasz Strzelczyk, Každý otvor sklenice zakryjeme alobalem a sklenice postavíme na plech.

6. Plech se sklenicemi vložíme do studené trouby a až tehdy zapneme troubu na 190°C, sterilujeme 90 minut.

7. Po uplynutí času vyjmeme z trouby a odstraníme alobal.

8. Zavřeme sterilizovanými víčky a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

9. Během chladnutí můžeme občas sklenice otočit kvůli promíchání.

Domácí sádlo s kořením v zavařovacích sklenicích

Tipy pro využití

Vepřové zavařené sádlo využijete díky vysoké teplotní odolnosti například ke smažení. V případě vaření můžete tuk použít jako základ pro omáčky, polévky nebo další jídla. Připravíte z něj také mnoho různých pomazánek s bylinkami nebo třeba česnekem.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest