Koláč s blumami a pudinkem je skvělým moučníkem, kombinující osvěžující chuť šťavnatých blum a krémovou texturu pudinku s křupavou drobenkou. Tento koláč je také ideální pro různé příležitosti, od rodinných setkání po víkendové pohoštění. Šťavnaté blumy dodávají koláči nejen sladkost, ale i příjemnou kyselost, která vyvažuje krémovost pudinkové vrstvy. Křupavá drobenka na povrchu pak vytváří kontrastní texturu, která povzbuzuje chuťové buňky a dává koláči jedinečný charakter.
Recept na koláč s blumami a pudinkem
Délka pečení v troubě 50 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 3 žloutky
- 2 vejce
- 200 g másla
- 1 hrnek cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce dětské krupice
- špetka soli
Pudink:
- 2 vanilkové pudinky
- 4 lžíce cukru
- 3 hrnky mléka
Na vrch:
- drobenka z rozpuštěného másla, cukru a polohrubé mouky
Postup přípravy
1. Všechny uvedené ingredience na těsto (kromě dětské krupice) spolu smícháme v míse a dáme je vychladit do lednice.
2. Plech si vyložíme pečícím papírem.
3. Na plech vyválíme asi 60% připraveného těsta a posypeme ho rovnoměrně dětskou krupicí.
4. Blumy nakrájíme na měsíčky a vyskládáme je na těsto.
5. Posypeme trochou skořice a na ně nalejeme pudink.
Příprava pudinku a dokončení
1. Z uvedených ingrediencí uvaříme pudink a nalejeme ho na blumy.
2. Na pudink nastrouháme zbytek těsta a posypeme drobenkou.
3. Na několik hodin dáme ještě koláč vychladit do lednice a poté ho vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů na 50 minut.
Oblíbený koláč v mnoha rodinách
Můžete ho servírovat jako dezert po hlavním jídle, nebo si ho vychutnat při odpolední kávě. Drobenkový koláč je také skvělý na pikniky či rodinné oslavy, protože se dobře přepravuje a každý si ho oblíbí. Vůně pečení blum a skořice se rozléhá po celé kuchyni a vytváří příjemnou atmosféru domova.