Voňavý, křupavý řízek patří ke klasice českých stolů. Jak již správný název (vídeňský řízek) napovídá, původ má v Rakousku. Proč jej tedy považujeme za náš? Důvod je prostý: připravován totiž byl již v dobách Rakouska-Uherska, kdy jsme byli jedním státním útvarem. Zlatavý povrch, křehké maso – to je náš oblíbený řízek. Také se vám stalo, že jste na poslední chvíli zjistili absenci jedné suroviny? Nepropadejte panice, zrovna tato vám při přípravě scházet nebude.
V hlavní roli: zdraví
Jednu surovinu budeme v našem tipu vynechávat, ovšem rozhodně to nejsou vejce či strouhanka. Podívejme se na to, jak připravit obal zdravěji a co nám do něj přináší i základní ingredience: kvalitní vajíčka jsou zdrojem bílkovin, vitaminu D a cholinu (podporuje mozek a nervový systém). Jako lehčí variantu klasické strouhanky můžete zvolit směs z ovesných vloček, kukuřičných lupínků a drcených semínek. Místo smažení lze také sáhnout po pečení či přípravě v horkovzdušné fritéze.
Vylepšená klasika
Řízky často podáváme k nedělnímu obědu, při svátečních příležitostech, ale také jako praktické jídlo „do ruky“ na cestách. Tradiční postup (mouka, vejce, strouhanka) známe všichni. Klasika se ovšem dá vylepšit například přidáním koření do vajíček nebo obohacením strouhanky o bylinky či parmazán. Místo strouhanky dobře poslouží zmíněné nadrcené kukuřičné lupínky či ovesné vločky, zajímavou variantou můžou být rozdrcené tortilla chipsy.
Druhy mouky
Pravděpodobně jste zvyklí používat pšeničnou hladkou mouku, která pomáhá přilnavosti vajec a strouhanky. Sáhnete-li ale po polohrubé či hrubé, bude výsledek ještě křupavější. Klíčem je maso před obalováním dobře osušit a přebytečnou mouku sklepnout. Tip nejen pro celiaky: dobře funguje i bezlepková či rýžová mouka nebo kukuřičný škrob.

Lifehack: mouku můžete vynechat
Řízek bez mouky? Kupodivu to opravdu jde – a výsledek vás nejspíš překvapí. Stačí maso poctivě osušit, vejce prošlehat (pozor, bez mléka či smetany) a použít nepříliš suchou strouhanku (ideálně čerstvě připravenou). Po obalení nechte řízky zhruba deset minut odpočívat, obal se tak dobře přichytí. Mezitím si připravte pánev, na níž řádně rozehřejte patřičnou vrstvu tuku.
Dvojobal pro skvělý efekt
Toužíte po opravdu dokonale zlatém, extra křupavém řízečku, kterým se blýsknete před svými hosty? Sáhněte po tomto triku! Stále při něm ušetříte nádobí, ale výsledek bude prostě mňam! Obalte maso nejprve ve strouhance, poté ve vejcích, a nakonec ještě jednou ve strouhance. Výsledek si zamiluje celá rodina. Nejvíce mu to bude slušet s bramborovou kaší nebo salátem.
Obrácené kuřecí řízky se slaninou, pórkem a cibulí – obložený luxus v troubě
Nakládané vepřové řízky: Příprava vepřových řízků v aromatické jogurtové marinádě
Zdroj: Autorský text, Healthline