Ganache je už samo o sobě velmi zajímavé slovo, které zní velmi vábně a chutně. Ganache je bohatý krém různých příchutí, který je velmi populární a oblíbený po celém světě. Představím Vám trošku podrobněji a kromě některých podrobností se dozvíte i jak si tento krém připravíte pohodlně doma.
Co to je Ganache
Tento krém v sobě spojuje smetanu a čokoládu, někdy se může přidat i máslo nebo jiných ingrediencí jako je ovocné pyré, k získání jedinečných chutí. Většinou je výsledkem hustý a lesklý krém, který je základem mnoha cukrovinek. Krém Ganache může být pevný a vhodný k modelování, nebo naopak méně husté konzistence až tekuté, což je ideální pro polévání dortů.
Jak využít Ganache v kuchyni
Možnosti využití jsou ve sladké kuchyni skoro nekonečné. Ganache se používá především jako krém na dorty, zákusky, cupcaky a jako základ na lanýže a pro mnoho dalších dezertů. Díky své bohaté chuti promění i ten nejjednodušší dezert v luxusní pochoutku. Kdo má chuť může si zde i pořádně zaexperimentovat s různými přísadami jako je vanilka, likéry nebo ovocné pyré, aby se vytvořili jedinečné varianty tohoto krému.
Kde se vlastně Ganache vzala
Ganache byla poprvé vyrobena ve Francii, v 19. století. Říká se, že tento krém vzniknul omylem. Prý mladý cukrář omylem nalil horkou smetanu do misky s čokoládou. No a když zjistili, co vzniklo po propojení těchto dvou surovin, mladý cukrář místo trestu získal ocenění. Ganache se rychle stala hitem v cukrářských dílnách po celé Francii odkud se rozšířila dál po celém světě.
Nyní se pojďme podívat, jak snadno si můžeme vyrobit ganache doma
Nejprve se musíme rozhodnou zda chceme polevu, krém nebo pěnu. Od toho se bude odvíjet poměr jednotlivých surovin. Na poleva potřebujeme poměr 1:1, což je například 200 g hořké čokolády a 200 g smetany. Na krémy potřebujeme poměr 2:1, což je 300 g hořké čokolády a 150 g smetany. Poslední verze je pěna, na tu potřebujeme poměr 1:2, což je více smetany, tedy 150 g čokolády a 300 g smetany. Nyní tedy víte poměry, které si zapamatujte a díky tomu pak budeme vědět co vznikne, zda poleva, krém nebo pěna.
Co je dobré vědět:
- Hořká čokoláda musí mít vždy minimálně 60% podíl kakaa a smetana mít minimálně 30% tuku, aby byla ganache dokonalá.
- Druhy ganache se nám liší podle použité čokolády: bílá, mléčná a hořká.
Výroba klasické ganache – polevy
- 100 g hořké čokolády
- 100 g smetany na šlehání
Čokoládu rozpustíme ve smetaně a tuto hmotu necháme při pokojové teplotě vychladnout. Takto udělanou polevu použijeme na polevu dortu či jiných dezertů. Výhodou této polevy je to, že při krájení nepraská, je krásně měkká a tak na řez je hezčí než klasická čokoládová poleva.
Dále je možné vyrobit polevu Ganache ze zakysané smetany. V tomto případě bude postup trošku jiný.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a postupně vmícháme čokoládu do zakysané smetany, opět dodržujeme poměr 1:1. Polevu necháme vychladnout a opět použijeme jako polevu. Tato verze je příjemně osvěžující.
Ovocná Ganache
Tento druh se nejčastěji využije do krému dortů, makronek či cupcaků. Ovocnou Ganache připravíme v poměru 2:1.
- 200 g ovocného pyré/rozmixovaného ovoce
- 100 g čokolády
Ovocné pyré ohřejeme, jakmile se začne vařit přidáme do něj polámanou čokoládu, mícháme dokud se vše krásně nespojí a nevznikne jedna hladká hmota. U ovocné ganache se doporučuje použít bílou čokoládu, ta dokáže dokonale vytáhnou ovocnou chuť.
Jaké ovoce je ideální použít na ovocnou ganache? Nejlepší ovoce jsou bobule – ostružiny, maliny a borůvky, dále můžeme použít meruňky nebo mango.
Jak vidíte není to nic složitého, nyní si můžete doma vytvořit dokonalý krém, polevu nebo pěnu bez použití kupovaných variant s pochybným složením.
zdroj: Autorský text cooky.cz, částečně upraveno AI