Pečení cukroví ve tvaru hříbečků je nejen práce, ale i zábava hlavně ve spolupráci s našimi dětmi, které takové cukroví zajímá a moc rádi se zúčastňují i jeho přípravy. Nejspíš teď před Vánoci je do této činnosti rádi zapojíme a společně si užijeme předvánoční atmosféru při pečení zajímavého cukroví.

Vytvoříme spolu les krásných, lahodných, pohádkových hub a v kombinaci s vynikající čokoládovou polevou a mákem budou pro všechny velkým potěšením. Takové úžasné hříbečky můžou být i skvělým dárkem například na dětské párty a pokud je zabalíme do průhledné folie s dětským motivem přírody, děti budou nadšené.

Recept na vánoční cukroví Hříbečky

Ingredience k přípravě

Těsto

  • 340 g mouky
  • 110 g cukru
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 90 g zakysané smetany
  • 1/2 KL prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 KL vanilky

Na zdobení

  • 150 g čokolády
  • 1 KL rostlinného oleje
  • mák

Postup

1. Máslo s cukrem vyšleháme šlehačem do pěny, přidáme vejce a smetanu pokojové teploty.

2. Dále směs šleháme, poté přidáme část mouky a prášek do pečiva a dále šleháme. Vsypeme zbytek mouky a ručně promícháme i vytvoříme těsto, které je měkké a nelepící.

3. Těsto musíme teď rozdělit na kousky, odvážíme 15 g kousky, které budou nožičky hub i rukama vyválíme tvar nožičky. Potom odvážíme 25 g kousky a vytvoříme hlavičky hub. Takto s těstem pracujeme až do jeho spotřebování.

Z těsta tvoříme 15 g a 25 g kousky.
Z těsta tvoříme 15 g a 25 g kousky.

4. Vytvořené kousky ukládáme na tác. Z této dávky těsta by mělo vzniknout cca 15 hříbečků. Tác přikryjeme folií a odložíme na 40 minut do chladu.

5.Nožičky přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě na 200 stupňů cca 10 minut. Hlavičky dáme zpět do chladu.

Z menších kousků tvarujeme nožičky.
Z menších kousků tvarujeme nožičky.

6. Nožičky po upečení vyndáme na tác a necháme vychladnout.

7. Hlavičky přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě na 200 stupňů 10-15 minut.

Z větších částí tvarujeme hlavičky hub.
Z větších částí tvarujeme hlavičky hub.

8. Po upečení je vyndáme na mřížku a necháme vychladnout.

9. Po vychladnutí vyřízneme nožem ze spodní části hlaviček kousek těsta.

Ve spodní části uděláme novžem otvor.
Ve spodní části uděláme nožem otvor.

10. Hlavičky ukládáme na mřížku otvorem nahoru a ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu.

11. Do vzniklého otvoru kápneme trochu čokoládové polevy a postavíme nožičku, tak postupujeme i všech hříbků. Odložíme do chladu na 15 minut.

Do otvoru kápneme rozpuštěnou čokoládu.
Do otvoru kápneme rozpuštěnou čokoládu.

12. Do zbytku rozpuštěné čokolády přidáme 1 lyžičku rostlinného oleje a rozmícháme.

13. Konce nožiček hříbečků namáčíme do čokoládové polevy a do máku. Pokládáme na mřížku nožičkou nahoru. Dáme do chladu na 15 minut.

Konec nožičky namočíme do čokolády a do máku.
Konec nožičky namočíme do čokolády a do máku.

14. Teď budeme namáčet do polevy hlavičky hříbečků. Tyto je nejlepší ukládat do plastové formy od vajíček anebo na mřížku. Opět dáme do chladu.

Hlavičku namočíme do polevy.
Hlavičku namočíme do polevy.

Závěrem

Sušenky jsou velice krásné na pohled, jejich těsto je měkoučké a vláčné a na tácu připomínají skutečné hříbky. Polevu můžete použít dle vaši chuti, mléčnou anebo hořkou.

Hříbky jsou uvnitř měkké a vláčné.
Hříbky jsou uvnitř měkké a vláčné.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest