Pečení cukroví ve tvaru hříbečků je nejen práce, ale i zábava hlavně ve spolupráci s našimi dětmi, které takové cukroví zajímá a moc rádi se zúčastňují i jeho přípravy. Nejspíš teď před Vánoci je do této činnosti rádi zapojíme a společně si užijeme předvánoční atmosféru při pečení zajímavého cukroví.
Vytvoříme spolu les krásných, lahodných, pohádkových hub a v kombinaci s vynikající čokoládovou polevou a mákem budou pro všechny velkým potěšením. Takové úžasné hříbečky můžou být i skvělým dárkem například na dětské párty a pokud je zabalíme do průhledné folie s dětským motivem přírody, děti budou nadšené.
Recept na vánoční cukroví Hříbečky
Ingredience k přípravě
Těsto
- 340 g mouky
- 110 g cukru
- 1 vejce
- 100 g másla
- 90 g zakysané smetany
- 1/2 KL prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 KL vanilky
Na zdobení
- 150 g čokolády
- 1 KL rostlinného oleje
- mák
Postup
1. Máslo s cukrem vyšleháme šlehačem do pěny, přidáme vejce a smetanu pokojové teploty.
2. Dále směs šleháme, poté přidáme část mouky a prášek do pečiva a dále šleháme. Vsypeme zbytek mouky a ručně promícháme i vytvoříme těsto, které je měkké a nelepící.
3. Těsto musíme teď rozdělit na kousky, odvážíme 15 g kousky, které budou nožičky hub i rukama vyválíme tvar nožičky. Potom odvážíme 25 g kousky a vytvoříme hlavičky hub. Takto s těstem pracujeme až do jeho spotřebování.
4. Vytvořené kousky ukládáme na tác. Z této dávky těsta by mělo vzniknout cca 15 hříbečků. Tác přikryjeme folií a odložíme na 40 minut do chladu.
5.Nožičky přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě na 200 stupňů cca 10 minut. Hlavičky dáme zpět do chladu.
6. Nožičky po upečení vyndáme na tác a necháme vychladnout.
7. Hlavičky přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě na 200 stupňů 10-15 minut.
8. Po upečení je vyndáme na mřížku a necháme vychladnout.
9. Po vychladnutí vyřízneme nožem ze spodní části hlaviček kousek těsta.
10. Hlavičky ukládáme na mřížku otvorem nahoru a ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu.
11. Do vzniklého otvoru kápneme trochu čokoládové polevy a postavíme nožičku, tak postupujeme i všech hříbků. Odložíme do chladu na 15 minut.
12. Do zbytku rozpuštěné čokolády přidáme 1 lyžičku rostlinného oleje a rozmícháme.
13. Konce nožiček hříbečků namáčíme do čokoládové polevy a do máku. Pokládáme na mřížku nožičkou nahoru. Dáme do chladu na 15 minut.
14. Teď budeme namáčet do polevy hlavičky hříbečků. Tyto je nejlepší ukládat do plastové formy od vajíček anebo na mřížku. Opět dáme do chladu.
Závěrem
Sušenky jsou velice krásné na pohled, jejich těsto je měkoučké a vláčné a na tácu připomínají skutečné hříbky. Polevu můžete použít dle vaši chuti, mléčnou anebo hořkou.