Malé, máslové, oříškové těsto, uprostřed otisk palce nebo konce vařečky a kapka výrazné marmelády – to je kouzlo, které funguje už přes sto let. Koláčky mají být křehké, ale ne suché. Přidané ořechy do těsta dodají sametovou hutnost, máslo zase vůni, která provoní celý dům. Symbolický otisk uprostřed jako malá studánka, do které se usadí sladkokyselá marmeláda. Někde je po upečení ještě obalují v moučkovém cukru, někde zase jen lehce popráší.
Obě varianty jsou tradiční a ačkoliv vypadají jako drobné cukroví na Vánoce, v Rakousku a Německu se pekly celoročně jako nedělní zákusek ke kávě. Jejich název je trochu tajemný a údajně souvisí s útoky husarů anebo s knoflíky jejich uniforem. Jisté je ale, že když se rozvoní máslo a marmeláda, atmosféra je ihned slavnostní.
Recept na husarské koláčky s marmeládou
Ingredience potřebné na přípravu 42 ks malých sladkých knoflíčků s noblesou starých evropských cukráren
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g mletých lískových ořechů
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 120 g marmelády
- 45 g moučkového cukru + cukr na posypání
Jak si husarské koláčky připravíme – postup
1. Do mísy vsypeme mouku ořechy, vanilkový cukr a všechny suché suroviny promícháme.
2. Přidáme žloutky a máslo a vypracujeme hladké těsto.
3. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a v lednici ho necháme odpočinout do druhého dne.
4. Druhý den necháme těsto povolit při pokojové teplotě a odebíráme z něj kousky o váze 15 g.
5. Z každého kousku těsta vytvoříme kuličku a kuličky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
6. Druhým koncem vařečky uděláme do každé vařečky důlek.

7. Koláčky pečeme v troubě na 180 stupňů cca 7-10 minut.
8. Během pečení si smícháme marmeládu (například višňovou) s moučkovým cukrem. Upečené koláčky necháme vychladnout a důlky poté vyplníme marmeládou, ideálně za pomoci cukrářského sáčku.
9. Takto připravené koláčky necháme zavadnout na vzduchu 1-2 dny a poté je poprášíme moučkovým cukrem a uchováváme v plechové uzavřené dóze.
Koláčky můžete naplnit jakoukoliv marmeládou nebo jí nahradit čokoládou a posypat nasekanými ořechy.
Mušličky z ořechového těsta se žloutkovým krémem
Ledové vánoční slepovánky povidlová klasika
Zdroj a fotky: Dvě v troubě