Linecké koláčky s pomerančovým krémem kombinují chutě křehkého těsta a jemně citrusového nádechu pomerančů. Je to příjemné a osvěžující cukroví s neobvyklou chutí. Svou svěží chutí jsou ideálním společníkem nejen na zimní večery a vánoce, ale i jako lehký sušenkový dezert mimo vánoční období. Vyzkoušejte je a nechte se unést do světa sladké citrusové radosti.
Je to harmonie chutí i textur. Na jedné straně jemné máslové těsto, které se rozpadá na jazyku, na druhé svěží pomerančový krém, který dodává koláčkům netradiční chuťovou jiskru. Tento kontrast sladkosti a kyselosti zaručuje, že vám po prvním kousnutí proběhne úsměv na tváři.
Recept na koláčky s pomerančovým krémem
Délka pečení v troubě 12 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 180 g mouky
- 50 g cukru
- 90 g másla
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
Pomerančový krém:
- 100 ml pomerančové šťávy
- 50 g cukru
- 10 g kukuřičného škrobu
- 1 vejce
- pomerančová kůra
- moučkový cukr
Postup přípravy těsta
1. V míse smícháme máslo s cukrem, poté přidáme vejce a znovu promícháme.
2. Dále přisypeme mouku s práškem do pečiva a vypracujeme těsto.
3. Vypracované hladké těsto zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na 1 hodinu do lednice.
Příprava krému
1. V hrnci smícháme pomerančovou šťávu, kůru a cukr.
2. Provaříme chvíli spolu za stálého míchání na mírném ohni a poté scedíme.
3. Poté do hrnce ke šťávě přidáme vejce s kukuřičným škrobem a vařme do zhoustnutí.
4. Necháme zchladnout.
Dokončení
1. Vychlazené těsto rozválíme a vykrojíme kolečka.
2. Kolečka z těsta vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 – 12 minut.
3. Upečená kolečka spojíme připraveným krémem a posypeme moučkovým cukrem.
Tipy na závěr
Přidejte pár kapek pomerančového likéru nebo vanilkového extraktu. Krém získá ještě intenzivnější chuť a vůni.
Pro speciální příležitosti ozdobte povrch koláčků jemnými hoblinkami bílé čokolády nebo tenkými plátky kandovaného pomeranče.