Čevapčiči je velmi jednoduchý pokrm, původem z Balkánu. Svou chutí a vůní dokáže nadchnout i ty nejnáročnější labužníky a i u nás se jedná o hojně připravované hlavní jídlo. Kombinuje mleté maso, čerstvé bylinky a koření, což vytváří dokonale vyvážený chuťový zážitek, který překoná jen málokterý pokrm z mletého masa. A právě v jednoduchosti je jeho kouzlo. Stačí jen pár základních surovin a můžeme vykouzlit jídlo, které potěší téměř každého u stolu.
Tento recept na čevapčiči se hodí pro rodinné obědy/večeře nebo i jako hlavní chod při grilování. Grilované čevapčiči je božské! To krásné na tomto receptu je, jak je přizpůsobitelný. Například přidáte chilli pro pikantnost nebo čerstvé bylinky namísto sušených. Další zajímavostí je, že můžete různě měnit druhy mletého masa. Buď uděláte z mixu hovězího a vepřového masa nebo z jehněčího nebo z krůtího, záleží na vašich chutích.
My jsme si naše čevapčiči připravili z mletého mix a k tomu manžel udělal jemnou bramborovou kaši. Ať už jste zkušení kuchaři nebo teprve objevujete radosti vaření, tento recept na čevapčiči je skvělým pokrmem, na kterém lze začít.
Recept na lahodné čevapčiči s jemnou kaší
Potřebné vybavení
- Mísa
- pánev/plech nebo gril
- Nůž
- lis na česnek
Suroviny
- 500 g mletého masa mix
- 4 stroužky česneku (prolisovaný)
- 1 ks červené cibule (najemno nakrájená)
- 1 ks vejce
- 1 lžíce majoránky
- 2 lžičky uzené papriky
- chilli paprička (volitelná)
- sůl a pepř (na dochucení)
- olej na smažení
Postup
- Do větší mísy si dáme maso, vejce, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, koření (uzenou papriku, majoránku, chilli, sůl a pepř). Koření můžete měnit, dle vašich chutí.
Foto: cooky.cz, Domácí čevapčiči s bramborovou kaší, cibulkou a hořčicí
- Vše důkladně promícháme. Navlhčíme si ruce a připravujeme ze směsi válečky asi 10 cm.
- Následně si rozpálíme pánev s olejem a opékáme válečky ze všech stran, dozlatova. Kdo chce zdravější verzi, dá péct do trouby, na plechu vyloženým pečícím papírem, na 180 stupňů asi 15 minut. Nebo grilujeme na rozpáleným grilu.
- Jako přílohu jsme zvolili jemnou bramborovou kaši.
Foto: cooky.cz, Domácí čevapčiči s bramborovou kaší, cibulkou a hořčicí