Jedno z nejchutnějších a nejelegantnějších tradičních českých cukroví je právě Išelské medové cukroví. Toto cukroví je Známé svou jemností a sladkou bohatou chutí, která je ideální pro vánoční atmosféru. Jeho základem jsou lahodné máslové sušenky slepované jemným medovým krémem v kombinaci s čokoládovou polevou a mandlí. Při jejich pečení a plnění cítíme vánoční atmosféru díky vůni medu a čokolády protkanou celým našim domovem.
Recept na Išelské medové cukroví s mandlí
Ingredience na přípravu
Těsto I – tmavé kakaové těsto
- 180 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 20 g kakaa
- 150 g změklého másla
Těsto II – světlé těsto s ořechy
- 180 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 1 žloutek
- 150 g změklého másla
Medová Náplň
- 130 g změklého másla
- 2 PL moučkového cukru
- 2 PL medu
Zdobení
- tmavá poleva
- loupané mandle
Postup přípravy
1. V misce smícháme sypké ingredience na 1. těsto (kakaové) a přidáme změklé máslo. Ručně vypracujeme těsto, které necháme 1 hodinu v chladu odpočívat.
2. V druhé misce smícháme sypké ingredience na 2. těsto (ořechové) a přidáme žloutek a změklé máslo. Ručně vypracujeme těsto a necháme jej 1 hodinu v chladu odpočívat.
3. První těsto (kakaové) vyndáme z lednice na val, rozválíme za pomoci pečícího papíru na tloušťku 4 mm a vykrajovátkem vykrajujeme tvary, které ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
4. Pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů 10 minut.
5. Stejný postup zopakujeme s druhým (ořechovým) těstem.
6. Připravíme si náplň vyšleháním v šlehači másla, cukru a medu do pěny.
7. Když jsou kolečka vychlazené, začneme s plněním, a to tak, že na spodní stranu ořechového kolečka nastříkáme cukrářským sáčkem náplň a jemné přiklopíme kakaovým kolečkem.
8. Po naplnění cukroví namáčíme světlým ořechovým kolečkem do tmavé čokoládové polevy a zdobíme loupanou mandlí.
Skladování cukroví
Išelské cukroví chutná nejlépe po několika denním rozležení. Skladujeme jej na chladném místě ve vzduchotěsné dóze. Před podáváním jej můžeme ještě lehce poprášit moučkovým cukrem kvůli čerstvému vzhledu.