Ovoce a zelenina jsou neodmyslitelnou součástí vyvážené stravy. Doporučuje se, abyste ke každému pokrmu během dne měli nějakou zeleninu či ovoce. Dospělé ženy by měly denně sníst 1,5 až 2 hrnky ovoce (je zde bráno, že 1 hrnek má 250 ml) a 2 až 2,5 hrnky zeleniny. Dospělí muži by měli denně konzumovat 2 hrnky ovoce a 2,5 až 3 hrnky zeleniny. Strava bohatá na ovoce a zeleninu může snížit riziko mnoha zdravotních problémů, včetně vysokého krevního tlaku, srdečních chorob, mrtvice a jiných nemocí.

Po cestě k nám, ale zelenina a ovoce projdou dlouhou cestou a tak je velmi důležité správně s těmito surovinami zacházet. Když s ovocem a zeleninou není správně manipulovány, tak se mohou stát zdrojem potravinových patogenů, jako je vznik listerie, salmonely a dalších bakterií. Proto je důležité vědět, jak je uskladňovat a čistit.

Abychom se vyhnuli škodlivým kontaminantům, vždy před konzumací důkladně ovoce a zeleninu omyjte vodou a osušte papírovou utěrkou.

Ovoce, které má pevnou slupku, jako jsou citrusy, je dobré vzít kartáčem, který máte určený pro čištění zeleniny a ovoce.

Ačkoli je důležité ovoce a zeleninu umýt před konzumací, je nejlepší vše skladovat neomyté. Přílišná vlhkost může způsobit u ovoce a zeleniny rychlé zkažení.

Taky si občas říkáte, zda byste měli skladovat ovoce a zeleninu společně nebo odděleně?

Některé druhy ovoce a zeleniny by opravdu měly být skladovány odděleně bez ohledu na to. Takzvaný ethylenový plyn může urychlit zrání některých druhů ovoce a zeleniny. To může být občas výhodné, například pro rychlejší dozrání avokáda, když vedle avokáda umístíte banány v papírovém sáčku máte vyhráno. Ale ne vždy chceme, aby ovoce a zelenina rychle zrála, protože pak mohou dříve shnít než je sníte.

Co patří a nepatří do lednice - jak skladovat ovoce a zeleninu
Obrázek: cooky.cz, Co patří a nepatří do lednice

Skladování zeleniny

Zelenina, která by neměla být NIKDY v lednici:

  • Česnek
  • Cibule
  • Brambory vč. sladkých brambor
  • Rajčata
  • Dýně
  • Tykev
  • Meloun

Když jsou uvedené druhy zeleniny nenarušené (neoloupané, nenakrájené), tak je neukládejte do lednice.

Zelenina, která MUSÍ být v lednici:

  • Chřest
  • Fazole (čerstvé, neloupané)
  • Řepa
  • Brokolice
  • Růžičková kapusta
  • Mrkve
  • Květák
  • Řapíkatý celer i normální celer
  • Kukuřice
  • Okurka
  • Lilek
  • Fenykl
  • Křen
  • Kedluben
  • Veškeré saláty
  • Pórek
  • Hrách
  • Papriky
  • Čekanka
  • Ředkvičky, ředkev
  • Rebarbora
  • Jarní cibulky
  • Čerstvý špenát

Skladování ovoce

Ovoce, které by nemělo být NIKDY v lednici:

  • Meruňky
  • Avokádo
  • Banány
  • Kiwi
  • Mango
  • Nektarinky
  • Papayas
  • Broskve
  • Hrušky
  • Jablka
  • Ananas
  • Švestky
  • Kdoule

Když jsou uvedené druhy ovoce nenarušené (neoloupané, nenakrájené), tak je neukládejte do lednice.

Ovoce, které MUSÍ být v lednici:

  • Maliny
  • Borůvky
  • Jahody
  • Hroznové víno
  • Brusinky
  • Rybíz
  • Višně
  • Třešně
  • Grefruit
  • Citrony
  • Limetky
  • Pomeranče
  • Granátová jablka (může být i mimo, ale déle vydrží, když bude v lednici)
  • Fíky

Některé skupiny produktů lze skladovat společně:

Kořenová zelenina s odstraněnými listy, jako je řepa, ředkvičky a tuřín, ty je možné nechat v jedné lze nádobě.
Různé citrusové plody lze uchovávat pohromadě.
Listy salátu (od hlávkového salátu po cokoliv) lze smíchat a uzavřít ve stejné nádobě.

Na závěr:

Nikdy do míst, kde máme v lednici zeleninu a ovoce neumisťujeme syrové maso, aby se zabránilo možné kontaminaci bakteriemi.

Zamrazit můžeme všechnu zeleninu i ovoce, vždy je dobré vše správně před tím očistit, umýt, naporcovat a uložit v plastových sáčcích nebo v uzavřených nádobách. Tak se dobře uchová čerstvost.

Některé druhy potřebuji chladnější, ale suché prostředí, jako jsou jablka, hrušky, kdoule, brambory, cibule apod. Pokud bydlíme v bytě, tak skladování je komplikovanější, proto je dobré vždy nakupovat s rozvahou, zda uvedené suroviny stačíme včas spotřebovat.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest