Ovoce a zelenina jsou neodmyslitelnou součástí vyvážené stravy. Doporučuje se, abyste ke každému pokrmu během dne měli nějakou zeleninu či ovoce. Dospělé ženy by měly denně sníst 1,5 až 2 hrnky ovoce (je zde bráno, že 1 hrnek má 250 ml) a 2 až 2,5 hrnky zeleniny. Dospělí muži by měli denně konzumovat 2 hrnky ovoce a 2,5 až 3 hrnky zeleniny. Strava bohatá na ovoce a zeleninu může snížit riziko mnoha zdravotních problémů, včetně vysokého krevního tlaku, srdečních chorob, mrtvice a jiných nemocí.
Po cestě k nám, ale zelenina a ovoce projdou dlouhou cestou a tak je velmi důležité správně s těmito surovinami zacházet. Když s ovocem a zeleninou není správně manipulovány, tak se mohou stát zdrojem potravinových patogenů, jako je vznik listerie, salmonely a dalších bakterií. Proto je důležité vědět, jak je uskladňovat a čistit.
Abychom se vyhnuli škodlivým kontaminantům, vždy před konzumací důkladně ovoce a zeleninu omyjte vodou a osušte papírovou utěrkou.
Ovoce, které má pevnou slupku, jako jsou citrusy, je dobré vzít kartáčem, který máte určený pro čištění zeleniny a ovoce.
Ačkoli je důležité ovoce a zeleninu umýt před konzumací, je nejlepší vše skladovat neomyté. Přílišná vlhkost může způsobit u ovoce a zeleniny rychlé zkažení.
Taky si občas říkáte, zda byste měli skladovat ovoce a zeleninu společně nebo odděleně?
Některé druhy ovoce a zeleniny by opravdu měly být skladovány odděleně bez ohledu na to. Takzvaný ethylenový plyn může urychlit zrání některých druhů ovoce a zeleniny. To může být občas výhodné, například pro rychlejší dozrání avokáda, když vedle avokáda umístíte banány v papírovém sáčku máte vyhráno. Ale ne vždy chceme, aby ovoce a zelenina rychle zrála, protože pak mohou dříve shnít než je sníte.
Skladování zeleniny
Zelenina, která by neměla být NIKDY v lednici:
- Česnek
- Cibule
- Brambory vč. sladkých brambor
- Rajčata
- Dýně
- Tykev
- Meloun
Když jsou uvedené druhy zeleniny nenarušené (neoloupané, nenakrájené), tak je neukládejte do lednice.
Zelenina, která MUSÍ být v lednici:
- Chřest
- Fazole (čerstvé, neloupané)
- Řepa
- Brokolice
- Růžičková kapusta
- Mrkve
- Květák
- Řapíkatý celer i normální celer
- Kukuřice
- Okurka
- Lilek
- Fenykl
- Křen
- Kedluben
- Veškeré saláty
- Pórek
- Hrách
- Papriky
- Čekanka
- Ředkvičky, ředkev
- Rebarbora
- Jarní cibulky
- Čerstvý špenát
Skladování ovoce
Ovoce, které by nemělo být NIKDY v lednici:
- Meruňky
- Avokádo
- Banány
- Kiwi
- Mango
- Nektarinky
- Papayas
- Broskve
- Hrušky
- Jablka
- Ananas
- Švestky
- Kdoule
Když jsou uvedené druhy ovoce nenarušené (neoloupané, nenakrájené), tak je neukládejte do lednice.
Ovoce, které MUSÍ být v lednici:
- Maliny
- Borůvky
- Jahody
- Hroznové víno
- Brusinky
- Rybíz
- Višně
- Třešně
- Grefruit
- Citrony
- Limetky
- Pomeranče
- Granátová jablka (může být i mimo, ale déle vydrží, když bude v lednici)
- Fíky
Některé skupiny produktů lze skladovat společně:
Kořenová zelenina s odstraněnými listy, jako je řepa, ředkvičky a tuřín, ty je možné nechat v jedné lze nádobě.
Různé citrusové plody lze uchovávat pohromadě.
Listy salátu (od hlávkového salátu po cokoliv) lze smíchat a uzavřít ve stejné nádobě.
Na závěr:
Nikdy do míst, kde máme v lednici zeleninu a ovoce neumisťujeme syrové maso, aby se zabránilo možné kontaminaci bakteriemi.
Zamrazit můžeme všechnu zeleninu i ovoce, vždy je dobré vše správně před tím očistit, umýt, naporcovat a uložit v plastových sáčcích nebo v uzavřených nádobách. Tak se dobře uchová čerstvost.
Některé druhy potřebuji chladnější, ale suché prostředí, jako jsou jablka, hrušky, kdoule, brambory, cibule apod. Pokud bydlíme v bytě, tak skladování je komplikovanější, proto je dobré vždy nakupovat s rozvahou, zda uvedené suroviny stačíme včas spotřebovat.