Těstoviny se těší značné oblibě v mnoha kuchyních. I v našich končinách jsme si k typickým českým knedlíkům rádi přidali jako rychlou, snadnou a lehčí variantu nejrůznější špagety, makarony, tagliatelle, tortellini apod. Také doma například kolínka nazýváte s láskou a humorem „sekaný potrubí“? Farfalle jsou zase prostě mašličky nebo motýlci.
Kvalita především
Určitě neprohloupíte, sáhnete-li po zboží sice dražším, ale takovém, které dělá dobrému kulinářství čest. Jsou totiž dvě věci, na nichž při přípravě těstovin enormně záleží: způsob vaření a kvalita produktu. Italové, tedy příslušníci země, pro niž jsou těstoviny typické, také jistě nekoupí téměř průhledné cosi, co se po uvaření stane slizkým blátem. Díky moderním přístrojům máme i možnost udělat si snadno těstoviny doma. Tak, jak to dělaly naše maminky a babičky. Rádi byste svůj jídelníček odlehčili od lepku? I pro vás je tu možnost: existují i alternativní varianty, například těstoviny cizrnové.

Příprava těstovin
Vaření této dobroty je tak jednoduché, že nejspíš už nemůže být snadnější. Přesto děláme školácké chyby. Klasický postup je: vložit do vroucí, lehce osolené vody a pak už jen hlídat čas. Často ani to vlastně nemusíme, protože například multifunkční hrnec se prostě sám vypne, případně má i speciální program. Co tedy dokážeme v tak triviálním postupu dělat špatně?
Jako italští mistři
Co radí příslušníci národa, jenž je těstovinami proslulý? Podle nich je klíčem nádobí, respektive jeho velikost. Těstoviny se totiž rády koupou ve velkém hrnci. Před přivedením k varu přidejte sůl. Tento zdánlivě malicherný krok je zásadní, a to i pro vaření těstovin na sladko, jedině tak totiž budou chuťově správně doladěné.
Kdy přidat sůl a kolik jí dát
Moment přidání soli je důležitý, byť se to nezdá. Jde totiž o jednoduchou chemickou reakci: sůl zpomaluje var vody, proto je třeba ji přidat těsně před tím, než voda začne vřít. Chcete uvařit těstoviny jako italští mistři kuchaři? Pak dejte trochu více soli, než jste patrně zvyklí. Ideální množství je 1 rovná čajová lžička na litr vody. A jakmile obsah v hrnci klokotá, je ta správná chvíle ke vsypání těstovin.
Jak dlouho těstoviny vařit
Těstoviny je optimální vařit dle návodu, nejdéle ale 11 minut, jen tak bude výsledek „na skus“, tedy al dente. Po delší době byste místo úhledných tvarů vytáhli rozvařené nevzhledné cosi, co i zbytečně zatěžuje žaludek a způsobuje náhlý nárůst hladiny krevního cukru. Dobu varu výrobci uvádí zpravidla na zadní či boční straně obalu, někdy ale bývá i vepředu. Posledním krokem je scezení, ale to asi netřeba připomínat.
Lasagne s poctivým hovězím ragú a krémovým bešamelem. Italská klasika po našem, kterou milujeme
Německé šunkové nudle se smetanou neboli Schinkennudeln: Připravte si typické německé domácí jídlo obvyklé pro rodinné večeře
Zdroj: Autorský text, Healthline