Vánoční čokoládové lanýže jsou jedním z těch dezertů, které přinášejí pocit luxusu a hřejivého pohodlí zimních svátků. Nejsou to jen obyčejné kuličky z čokolády, ale jsou symbolem sladkého rozmazlování, které si můžete dopřát, když chumelí. Výroba těchto lanýžů je překvapivě jednoduchá a výsledek působí dojmem, že jste strávili hodiny v kuchyni. Prohlédněte si postup krok za krokem a zkuste si vytvořit tuto domácí sladkost.

Ještě než se pustíme do přípravy, zvažte toto! Lanýže jsou ideálním dárkem pro přátele a rodinu. Zabalte je do krásné krabičky nebo sáčku, přidejte mašličku a máte perfektní jedlý dárek. Když si uděláte čas a připravíte je vlastnoručně, každý ocení péči a lásku, kterou do nich vložíte.

Recept na vánoční čokoládové lanýže

Ingredience pro přípravu

  • 200 g hořké čokolády na základ
  • 200 g bílé čokolády na základ
  • 100 ml mléka
  • 50 g měkkého másla
  • kakao
  • hořká čokoláda na polevu
  • mléčná čokoláda na polevu

Postup přípravy

1. Nejdříve si obě čokolády nasekáme na kousky a do velké čisté mísy nalejeme 100 ml mléka.

Nasekáme čokoládu.
Zdroj: CakeAcake, Nasekáme čokoládu.

2. Mísu s mlékem ohřejeme v mikrovlnné troubě a nasekané čokolády vsypeme k mléku.

3. Čokoládu stěrkou dobře promícháme s ohřátým mlékem a můžeme ještě vložit na chvíli do mikrovlnné trouby, aby se čokoláda lépe rozpustila.

4. Jakmile máme homogenní hmotu, přidáme změklé máslo a zapracujeme ho do čokolády.

Vypracujeme čokoládovou homogenní hmotu.
Zdroj: CakeAcake, Vypracujeme čokoládovou homogenní hmotu.

5. Plech nebo formu si vyložíme pečícím papírem a čokoládovou hmotu nalejeme dovnitř.

6. Nyní přikryjeme potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu hmoty a vložíme na 3 hodiny do lednice.

Zakryjeme potravinářskou fólií.
Zdroj: CakeAcake, Zakryjeme potravinářskou fólií.

7. Čokoládový plát nakrájíme na 8 stejných proužků a každý proužek na 6 stejných dílků.

Nakrájíme na kousky.
Zdroj: CakeAcake, Nakrájíme na kousky.

8. Z kostiček můžeme nyní vytvořit například 3 různé tvary. Já udělám kuličky, čtverečky a válečky. Postupně je rozkládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Vytvarujeme lanýže.
Zdroj: CakeAcake, Vytvarujeme lanýže.

9. Plech vložíme na 30 minut do lednice a následně všechny lanýže obalíme v kakau.

10. Připravíme si rozpuštěnou hořkou čokoládu na polevu a postupně lanýže obalené v kakau namáčíme vytvarovanou vidličkou v tekuté čokoládě.

Namočíme v rozpuštěné čokoládě.
Zdroj: CakeAcake, Namočíme v rozpuštěné čokoládě.

11. Do cukrářského sáčku si dáme rozpuštěnou mléčnou čokoládu a ozdobíme lanýže dle svých preferencí a dovedností.

Ozdobíme mléčnou čokoládou.
Zdroj: CakeAcake, Ozdobíme mléčnou čokoládou.

12. Jakmile čokoláda ztuhne, dozdobíme ještě dle libosti například směsí kakaa a potravinářského zlata v poměru 2:1 nebo nasekanými pistáciemi.

Můžeme obalit v potravinářském zlatě.
Zdroj: CakeAcake, Můžeme obalit v potravinářském zlatě.

13. Zdobíme jakkoliv chceme, využijeme svoji fantazii.

Jak podávat čokoládové lanýže?

Vánoční stůl ozdobený čokoládovými lanýži získá tu pravou atmosféru svátků, kdy se všichni setkávají, aby si užili společné chvíle a dobré jídlo. Pokud chcete své hosty opravdu ohromit, servírujte lanýže s horkou kávou nebo čajem, případně s jemným dezertním vínem, které zvýrazní jejich bohatou chuť.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest